Jag har haft det tvivelaktiga nöjet att avnjuta statsminister Reinfeldts debutroman ”Det sovande folket”. Eller, welll. Debutroman är väl fel beteckning. Någon roman är det inte, även om den bitvis är skriven i fiction-format. Den är snarare ett slags sammelsurium av funderingar, av stilen att döma hastigt nedklottrade och sammanfogade till en härlig tankeröra – som Dagens Konflikt skriver, en ”märklig blandning av science fiction-novell, moralisk principförklaring, Anne Frank-inspirerad dagbok och politiskt strategidokument”. Nåväl. Innehållet är intressantare än formen.
I sin helhet är ”Det sovande folket” en stridsförklaring mot välfärdsstaten. Eftersom flera intressanta kommentarer redan har skrivits, t.ex. här, här och här, tänkte jag nöja mig med att presentera min personliga topp-fem-lista över citat ur boken. ”Det sovande folket” är förövrigt vare sig lång eller särskilt tungläst, så jag rekommenderar att du går in på Alliansfritt Sverige, laddar ner en kopia och läser den själv. Bon appetit!
Mina favoritcitat:
# 5. För den fantastiskt skarpa och övertygande argumentationen. Topplistans plats nummer fem går till:
Det går inte att peka på, det är ingenting konkret och de flesta människor skulle inte ställa upp på att de är offer för socialdemokratisk hjärntväll. Det gör det inte mindre sant.
# 4. För att den 28-årige författaren på ett så charmerande gubbigt vis förfasar sig över den unga generationens manér, går fjärdeplatsen till:
De nås inte av budskap som utgår ifrån att de har ett eget ansvar. De lyssnar inte på några auktoriteter. De uppträder helt enkelt som döva kravmaskiner. Denna grupp växer i välfärdsstatens skugga i mycket snabb takt. Det som främst påverkar dessa människor är andra grupper som alla karaktäriseras av att de inte ställer krav på ett särskilt beteende. Främst musikgrupper och kompisar är viktiga. De populäraste musikgrupperna blir oftast de som inte sänder moraliserande budskap, snarare tvärtom.
# 3. För den sköna kontrast som uppstår i mötet mellan religiös marknadstro och den kontext vi övriga brukar kalla verklighet. På plats nummer tre:
Till detta kommer marknadseknomin i den stora världen, som det överlägsna ekonomiska system vilket förmår utnyttja knappa resurser på bästa sätt och ger största medborgerliga påverkansmöjlighet.
# 2. För modet att på ett så oblygt sätt våga stå för den moderata viljan att skära ner i offentlig sektor, går plats nummer två till:
Det existerar inga funktionella kostnadsspärrar inom den offentliga sektorn idag. Rationaliseringar och ett riktigt ekonomiskt tänkande har bannlysts under lång tid och har även idag svårt att få fäste.
# 1. På första plats, helt enkelt eftersom det redan hunnit bli en modern klassiker:
Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.