Hem / Blogg / Dags att vakna!

Dags att vakna!

12 mars, 2009

Lågkonjukturen fortsätter att äta sig in i allt fler samhällssektorer. Igår kom nyheten att var tredje kommun varslar lärare. Det blir tydligt att regeringen inte bara vill sänka löner, krama ihjäl facket och skrota välfärden. Regeringen är i grunden också kunskapsfientlig. Allt färre ska få rätten till kunskap – och därmed makt. Björklund verkar inte vilja vakna. Han kan möjligtvis tänka sig ökade anslag till kommunerna men vill nog gärna låta krisen få verka ett tag till. Färre lärare i kommunala skolor ökar nämligen konkurrenskraften hos de privata, vinstjagande, skolorna. Det tycker Björklund och regeringen är alldeles utmärkt.

Jag ser att några fackförbund, med SKTF i spetsen, har gått ihop och uppmanar folk att skicka vykort till Rienfeldt. Budskapet är “Dags att vakna” och kravet är att regeringen satsar på den offentliga sektorn för att ta Sverige ur krisen. Ett kommunpaket med mer pengar till kommunerna krävs nu med detsamma innan det är försent och allt har gått år helvete. Utmärkt krav tycker jag. Därför har jag idag, på morgonen, skickat ett vykort till Reinfeldt. Gör det du också!

– – –

För övrigt, så är det bra att huvudavtalet har brutit ihop. Svenskt Näringsliv ville förlama fackföreningsrörelsen med kravet på skrotning av LAS och fackets stridsåtgärder. Den uttalade strategin från arbetsgivarföreningen är nu att ge sig på de lokala förhandlingarna och under brinnande lågkonjunktur tvinga facket till fler och fler eftergifter. Nu gäller det att facket och medlemmarna står på sig och inte gör avkall på sina krav på bättre arbetsmiljö, arbetstider och löner. Oavsett vad nationalekonomiska spåmän säger så finns det tydligen utrymme eftersom bonusprogrammen fortsätter som om inget hade hänt.

Kolla också Ung Vänsters kampanjsida “Vem tjänar på ungdomsrean?”

Andra som bloggat: Hans Linde, Svensson, Erig Berg, Alliansfritt Sverige, Social Democracy, Badland Hyena, Waldau, Arvid Falk,
I medierna: DN1, SVT, Dagens Arbete, KA, DI, DN2, Expressen, Sydsvenskan