Hem / Nyheter / Dom kallar oss lata

Dom kallar oss lata

7 juni, 2011

Det råder massarbetslöshet i Sverige och ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i Europa. Samtidigt jobbar majoriteten av oss unga som har en anställning på osäkra timanställningar som innebär att vi varken omfattas av någon anställningstrygghet eller har möjlighet att planera våra liv. Istället för att inse att arbetslösheten beror på högerns politik, kallar deras företrädare vår generation för lat, bortskämd och curlad. Moderata ministrar har svamlat om ungdomars sovvanor och att ungdomar skulle spela för mycket TV-spel. Samtidigt lanserar högern sämre anställningstrygghet för unga och sänkta ungdomslöner som lösning på arbetslösheten.

Men ungdomsarbetslösheten har knappast ökat i takt med att ungdomars sovvanor försämrats, det finns heller inget samband med lanseringen av X-box 360. De försämringar av löner och anställningstrygghet, vilket högern har lanserat som lösningar är helt verkningslösa eftersom ungdomar redan har de osäkraste anställningarna och lägre löner än andra grupper på arbetsmarknaden. Mer än hälften av alla unga LO-kvinnor har en osäker anställning som gör det svårt att planera sin vardag, veta om ekonomin kommer att gå ihop i slutet av månaden eller skaffa en bostad. Detta har lett till att den psykiska ohälsan hos unga kvinnor ökat de senaste åren. Som timvikarie saknar du i praktiken uppsägningstid eftersom det räcker för arbetsköparen att låta bli att ringa in dig om de tycker att du är för besvärlig eller upptäckt att du har gått med i facket. Det här är en verklighet för hundratusentals ungdomar som ligger långt ifrån högerns påståenden om att anställningsskyddet för unga är för starkt.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige beror inte på att ungdomar är lata, har för höga löner eller är för svåra att sparka – den beror på att det under alltför lång tid inte har förts en politik för full sysselsättning i Sverige. Den vanligaste formen av ungdomsarbetslöshet är korta arbetslöshetsperioder som varvas med osäkra anställningar, medan det stora problemet för långtidsarbetslösa ungdomar ofta är att de saknar gymnasiekompetens. Därför behöver ungdomars ställning på arbetsmarknaden stärkas, snarare än försvagas.

Vi vet att högerns så kallade flexibla arbetsmarknad endast innebär flexibilitet för arbetsgivarna, medan allt som återstår för oss unga är otrygghet. Det är dags att rensa upp bland de osäkra anställningarna och åter göra tillsvidareanställningen till norm på arbetsmarknaden. Det ska löna sig att anställa med bra villkor och kosta när man inte gör det. Ung vänster kräver trygga jobb. Inga fler ursäkter!

Antaget av Ung Vänsters 45:e Kongress, Sandviken 6 juni 2011

För mer information:
Miro Anter, pressekreterare: 070-217 98 03 eller [email protected]