Sverige har gått till val till EU-parlamentet. 37,2 % av de röstberättigade tog sig till vallokalerna. Det är det sämsta deltagandet någonsin, och ett gigantiskt underkännande av hela EU-projektet. Frågan som borde ställas är om det överhuvudtaget kan kallas demokratiskt när färre än 40% röstar, men om det är det tyst. Moderaternas Gunnar Hökmark tvekade inte i SVT:s valvaka, när han fick frågan om valet kunde sägas ha legitimitet med så få röstande. Så länge folk har rätt att rösta är det demokratiskt menade han. Så blir demokratin reducerad till en formsak, och dess innehåll ointressant.
De senaste åren har mer och mer makt flyttats till EU, samtidigt som valdeltagandet stadigt sjunkit. Att det finns ett samband är rätt uppenbart. Anledningarna till att låta bli att rösta kan vara olika – en del har gjort det i protest, andra för att det var fint väder – men det som förenar är en känsla av att det inte spelar någon roll hur vi röstar. Att någon annan kommer att bestämma ändå. Och politiken bli densamma.
Människor i Sverige är inte ointresserade av politik, och inte heller av EU-frågan. Under EMU-folkomröstningen visade det sig klart och tydligt när folk lärde sig, förstod, tog ställning och sen också gick och röstade. För att det spelade roll.
Nu är det dags för en diskussion om vart EU är på väg. Vill vi flytta mer och mer makt till något som får mindre och mindre legitimitet? Vill vi reduceras till en delstat i Europas förenta stater? Vill vi delta i bygget av den militära supermakten EU? Oavsett vilket, borde folket få tycka till. Det är dags för folkomröstning om EU:s nya grundlag.
Valet visade också att stödet för en folkomröstning är stort. Junilistan, ett parti med rätt oklara åsikter i någon annan fråga än kritiken mot EU:s planer på att bli en superstat, blev tredje största parti. SVT:s valundersökning visar också att mer än hälften av de som röstade vill rösta om grundlagen. Trots det fortsatte demokratiminister Mona Sahlin på SVT:s valvaka upprepa att det inte kunde bli tal om någon folkomröstning.
För Ung Vänster fortsätter nu kampen. Vi tänker samla ännu fler namn för en folkomröstning om grundlagen, och vi tänkte hålla på tills Göran Persson ändrar sig.
För övrigt tänkte vi vinna den här folkomröstningen också.
För mer information, kontakta Tove Fraurud:
070-799 16 51, [email protected]