Hem / Nyheter / Hälsning till Vänsterpartiets 40:e kongress

Hälsning till Vänsterpartiets 40:e kongress

10 januari, 2014

Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster höll en hälsning till Vänsterpartiets 40:e kongress i Münchenbryggeriet, Stockholm 140110.

 

Kamrater, en marsdag i Malmö 1903 samlades ungsocialister för att bilda ett nytt förbund. Man var inte många, och inte heller särskilt starka. Antalet klubbar gick nästan att räkna på den egna handens fingrar, och i förbundets kassa fanns 30 hoplånade kronor. Men man var beslutsamma, fast övertygade om att organisera unga ur arbetarklassen i kamp för sina intressen och för socialism och människovärde. Det var så det började. Den organisation som idag heter Ung Vänster hade sett dagens ljus.

Ung Vänster fyllde alltså under året som gick 110 år – ett jubileum som vi bland annat uppmärksammade på förbundets kongress i Linköping under maj-månad. Jag frågar mig själv ibland om de pionjärer som var med då skulle känna igen Ung Vänster idag. Förmodligen är svaret på den frågan både ja och nej. Kanske skulle de förvånas över att vi så här långt senare fortfarande lever i ett klassamhälle, som berövar oss möjligheter och rättigheter. Jag tror de skulle känna igen vår inställning att organisera unga för att förändra den egna vardagen, för att ta kampen mot otrygghet och orättvisor.

I andra avseenden är jag övertygad om att man skulle bli imponerad, till exempel kring den unika feministiska praktik som Ung Vänster har utvecklat, där vi med feministiskt självförsvar, jämställdhetsgrupper och feministiska nattvandringar på ett konkret och direkt sätt förändrar vardagen för unga tjejer.

Det är inte omöjligt att någon av pionjärerna, om de fanns med oss här idag alltså, skulle utkräva ett tack från er kongressombud. För det var ju ändå så att det var medlemmar i ungdomsförbundet som bildade Vänsterpartiet. Tänk på det nästa gång ni tycker att Ung Vänster skräpar ner för mycket i lokalen.

Ung Vänster har under vår 110-åriga historia gjort avtryck, och vi fortsätter att göra det ännu idag. Vi gick förr i första ledet och kämpade för välfärdstatens utbyggnad, idag försvarar vi den gemensamma välfärden mot den borgerliga regeringens attacker. Under Andra världskriget hjälpte svenska socialister, norska och danska motståndsmän att fly över gränsen. Idag tar vi kampen för en mänsklig flyktingpolitik och står upp för rätten till en fristad för alla förtryckta och förföljda. På fyrtiotalet formulerade vi ungdomens fyra rättigheter – rätten till ett arbete, till en bostad, till utbildning och till en meningsfull fritid. Idag ställer vi krav på fasta jobb med löner som går att leva på, ett modernt miljonprogram mot bostadsbristen och en likvärdig skola utan gräddfiler för överklassens barn. Ännu finns det mycket kvar att göra, och därför fortsätter Ung Vänster kampen för socialism och människovärde.

* * * * *

Vi som är unga i 2010-talets Sverige betalar ett högt pris för de senaste decenniernas nedskärningar och marknadsanpassningar. Att vara ung idag är att leva ett liv präglat av otrygghet. Det är att ha ont i magen för att inte bli inringd tillräckligt ofta, så att lönen räcker till räkningarna. Det är att växla mellan kompisars soffor och osäkra andrahandskontrakt, istället för att ha en egen lägenhet. Att vara ung idag är att gå i skolor, där riskkapitalisternas jakt på högsta möjliga avkastning överordnas vår rätt till en bra utbildning.

Men det behöver inte vara så. Det är inte av naturen givet att ung ska vara lika med otrygg. Politik handlar om att välja sida. Kan man – likt den borgerliga regeringen – sätta rekord i skattesänkningar, kan man lika gärna sätta rekord i välfärdssatsningar. Har man tidigare kunnat bygga bort bostadsbristen, är det självklart möjligt att göra också idag. Om vinstslöseriet i välfärden kan fortsätta tillåtas, kan problemet omöjligen vara att det inte finns resurser nog för fler lärare och fler undersköterskor. Det finns ingen enda vägens politik, och nu står vi vid ett vägskäl. Antingen bygger man ett Sverige för oss, där vi har rätt till trygghet i vardagen – eller så fortsätter man en utveckling där överklassen blir rikare på vår bekostnad. Politik, det handlar om att välja sida.

Kamrater, otrygghetssamhället berövar oss makten över våra liv. Men frihet är inte att kunna välja vilket riskkapitalbolag som ska äga din skola. Frihet är att veta att du får kunskapen du har rätt till. Det är att slippa komma till skolan en morgon och mötas av beskedet att du inte längre är lönsam. Frihet är inte att vara flexibel på arbetsgivarnas villkor, frihet är att veta att lönen räcker till hyran. Frihet är inte skattesänkningar, välfärdsvinster eller sönderslagna socialförsäkringar. Frihet är istället trygghet, och trygghet förutsätter en socialistisk och feministisk politik.

* * * * *

Ung Vänster har ryktet om oss att vara de bästa organisatörerna. Det är ett välförtjänt resultat av beslutsamhet, av hårt arbete men också av en grundläggande insikt att det inte räcker att ”bara” ha den bästa politiken, det krävs också en stark organisation som kan bära upp viljan till förändring. Ung Vänster har därför formulerat ett medvetet politiskt och organisatoriskt projekt som utgår från ungas vardag. Det är utifrån problem som unga möter i det dagliga livet som vi formulerar våra krav på förändring, och det är inte bara utifrån vardagen, utan också i vardagen, som vi organiserar unga. Vi vet att ett socialistiskt och feministiskt förbund som tar sin uppgift på stort allvar, alltid måste byggas underifrån. Det är vår enda chans att göra skillnad. Människor som organiserar sig och kämpar tillsammans kan alltid förändra mer än vad som först verkar möjligt

* * * * *

Kamrater, den borgerliga regeringen har förändrat Sverige långsiktigt och genomgripande. Med målmedvetna och strategiska attacker urholkar dem den generella välfärden och undergräver den svenska modellen. Det är möjligt att regeringen Reinfeldt är trött, idélös och saknar svar på viktiga frågor, men det är inte framförallt därför som vi vill se en ny regering. Vi vill byta regering för att vi ser att högern har fört en politik som har gynnat de med tjockast plånbok, på bekostnad av alla oss andra.

Vi vill se en regering som ser till att unga har rätt till trygghet i vardagen, som ersätter massarbetslöshet och ring och spring-jobb med fasta jobb till löner som går att leva på. En regering som bygger bort bostadsbristen, som river sorteringsskolan och som gör upp med vinstslöseriet i välfärden. Vi vill se en regering som bortom vackra ord och tomma löften genomför en verkligt feministisk politik. För oss är en valseger alltid större än enbart nya namnskyltar på regeringskansliet, vi vill se en politik för jämlikhet och rättvisa.

I skoldebatt efter skoldebatt, på varenda gymnasieskola och i varje klassrum kommer vi under valrörelsen ge samma besked; verklig förändring kräver en starkare vänster, det kräver att fler röstar på Vänsterpartiet men det kräver också att fler organiserar sig i Ung Vänster och själva kämpar för en socialistisk och feministisk samhällsutveckling. En förändring är alltid möjlig, men kommer aldrig av sig själv.

* * * * *

Kamrater, ser man ut över världen är behovet av en starkare vänster skrämmande uppenbart. Det syns i spåren av den kapitalistiska krisens katastrofala sociala konsekvenser. Det märks på det ekonomiska systemets totala oförmåga att åstadkomma en hållbar utveckling för klimatet. Och det är tydligt i relation till en orättvis världsordning, där den rika världen kan fortsätta bygga sitt välstånd på fattigare länders bekostnad. Världen behöver mer av internationell solidaritet, mer av socialism och mer av feminism.

Så kamrater, mottag de varmaste hälsningarna och de största lyckoönskningarna från ett ungdomsförbund som har 110 år på nacken, men som behåller sin ungdomliga lyster och som alltid står beredd att ta sig an framtiden tillsammans med er. Tack.