Hem / Nyheter / Kajsa Ekis Ekman: Lär av Podemos och Syriza

Kajsa Ekis Ekman: Lär av Podemos och Syriza

17 maj, 2015

Under Ung Vänster-kongressen höll författaren Kajsa Ekis Ekman ett seminarium om krisen i Europa och vänsterframgångarna i Spanien och Grekland. För två år sedan skrev hon boken Skulden – eurokrisen sedd från Aten och hon berättade om det spanska partiet Podemos och grekiska Syrizas arbete och metoder.

– För första gången sedan efterkrigstiden har den radikala vänstern vunnit valet i ett europeiskt land. Vägen dit har gått genom flera stadier: lösa, breda torgprotester mot sparpaketen till fackligt organiserade generalstrejker, antifascistiskt motstånd och så småningom kanaliserades rörelserna till partier som aspirerade på makten.

I valet i januari i år vann Syriza det grekiska valet och bildade regering. Spanien går till val senare i år, men där har Podemos sjunkit i opinionsmätningarna efter att högern gått till motattack.

– De var uppe i 40 % men de har sjunkit delvis på grund av att den spanska högern visar på hur Syriza förödmjukas av trojkan. Men mycket kan hända innan valet i år.

Några av de viktigaste lärdomarna Kajsa Ekis Ekman lyfte fram från hur Podemos och Syriza har arbetat, är hur de möjliggjort ett brett folkligt deltagande.

– De har låga trösklar för att få vara med. I Spanien sa de: ”det spelar ingen roll om du är höger eller vänster – vad som förenar oss är att vi är förbannade över arbetslöshet och privatiseringar”. Man behöver inte kunna en massa begrepp för att få vara med i vänstern där, man behöver inte vara en bra person, det är alla tillsammans, kom som du är. I den nordeuropeiska vänstern är trösklarna mycket högre.

”Det vore intressant med ett samarbete”

Vänstern får inte vara tre steg efter kapitalisterna och fyra steg efter fascisterna, sa Kajsa Ekis Ekman. Vi kan inte vänta tills de kommer med nya förslag eller uppträder på gatorna och gå runt och vara yrvakna och säga ”Stopp!” Vi måste analysera framtiden utifrån de verkliga förhållanden som finns idag, först genom empiri och sedan genom teori, och utifrån det forma en egen politik.

– Vänstern i Syd-och Nordeuropa har mycket att lära av varandra. Jag har länge hoppats på att ni skulle ha ett utbyte med syrizas ungdom. De behöver mer feminism och feministiskt självförsvar, medan vi behöver mer materialism, geopolitik och praktiska tips från kampen. Det skulle vara intressant att se vad som skulle komma ur ett samarbete mellan er och Syriza.