Under fyra dagar i början av januari kommer över tre hundra Ung Vänstermedlemmar från hela Sverige att samlas till en kurs i Motala. Kursen utgör starten på förbundets kampanj för ett nej till EMU. Vid samlingen inleds också Ung Vänsters hundraårsfirande. Deltagarna får bland andra lyssna på förre VPK-ledaren Lars Werner och historikern åsa Linderborg.
Vid lunchtid den andra januari drar kursen igång i Bona Folkhögskolas lokaler i Motala. De många kursdeltagarna kommer att få ta del av ett digert program.
– Det kommer att vara föredrag och diskussioner om förbundets klubbarbete och om den pågående solidaritetskampanjen med MST, de jordlösas rörelse i Brasilien. Delvis parallellt pågår träffar för fackligt intresserade och för blivande instruktörer i feministiskt självförsvar, säger åsa Brunius, Ung Vänsters förbundssekreterare, och själv tidigare Motalabo.
Störst plats på kursen kommer dock den stundande EMU-folkomröstningen att få. Kursdeltagarna får en grundling genomgång av hur EMU fungerar och hur förbundets kampanj för ett nej i folkomröstningen ska se ut.
– Att få till ett nej i folkomröstningen är vårt viktigaste politiska mål det närmaste året. Det märks att etablissemangets folk är oroliga. De har tagit till alla möjliga fula knep. Datumet är anpassat för att göra det så svårt som möjligt för oss, fördelningen av resurser är vansinnigt skev, frågan på valsedeln är formulerad av ja-sidans partier ensamma, trots löften om annat, statsministern går ut och hotar med ny omröstning om folket röster ”fel”. Men vi har argumenten bakom oss, och vi kommer att mobilisera på traditionell folkrörelsebasis, säger Ali Esbati, förbundsordförande.
– De flesta ser kanske ändå mest fram emot att få en ordentlig start på jubileumsåret 2003. Ung Vänster fyller hundra år. Det kommer att firas på olika sätt under året, med kulmen vid förbundets kongress i maj. Kursen i Motala kommer dock att bjuda på flera namnkunniga föreläsare den 2 januari, säger jubileumsgeneralen Daniel Sestrajcic.
– Urban Karlsson, ordförande i SKU 1951-1958 talar om arbetet under det kalla kriget. Förre VPK-ledare Lars Werner talar kring temat Kommunisterna och facket. åsa Linderborg, historiker vid Uppsala universitet och aktuell med boken Socialdemokraterna skriver historia, talar om arbetarrörelsens historieskrivning. Håkan Blomquist, historiker vid Södertörns universitet, talar om 1917 och hungerkravallerna i Sverige. Eivor Marklund, före detta vice partiordförande, talar om fredsarbetet i dåvarande Demokratisk Ungdom. Riksdagsledamoten Mats Einarsson talar om ungdomsförbundets programutveckling och förre förbundsordföranden Jenny Lindahl Persson talar om mediearbete under jubileumsåret.
– Dessutom presenteras förbundets exklusiva jubieleumskalender och Pierre Ström samt en nybildad kör från Göteborg uppträder den 3 januari med sånger från rörelsens historia, avslutar Daniel Sestrajcic.
För mer information kontakta:
Ali Esbati: 0733 – 706 426
åsa Brunius: 0733 – 625 901
Daniel Sestrajcic: 0736 – 647 813