Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänstermedlem skjuten i Palestina

Ung Vänstermedlem skjuten i Palestina

6 januari, 2003

Petrus Tenezakis, den svenske palestinaaktivist som träffades av den israeliska arméns gummikulor i Nablus igår är också medlem i Ung Vänster. Han uppges vara chockad men oskadd. Han blev skjuten på nära håll och kunde ha skadats mycket allvarligt. Ung Vänsters ordförande Ali Esbati kritiserar idag den svenska regeringen för handfallenhet när nu även svenska medborgare utsätts för den israeliska arméns angrepp.

– Civila palestiner beskjuts, skadas, torteras och dödas ständigt av de israeliska ockupationstrupperna. Den svenska regeringens inställning till dessa övergrepp, som strider mot folkrätten, rader av internationella konventioner och fundamental mänsklighet, har varit brottsligt likgiltig. Anna Lindh pratar ständigt om ”parterna” som jämställda, när det handlar om ett ockuperat folk som ställs mot en grym ockupationsmakt. Men inte ens när svenska medborgare beskjuts på nära håll – avstånd där träff med gummikulor kan vara dödliga – så hör man upprörda protester från den svenska regeringen. Det är vekt och skamligt, säger Ali Esbati.

– Det är inte nytt. När Födelsekyrkan i Betlehem belägrades av den israeliska armén befann sig flera svenskar där, däribland en annan av våra medlemmar. Då agerade regeringen lika svagt. Istället för att utöva påtryckningar på den israeliska regeringen gjorde man tafatta försöka att ta ut aktivisterna. Man spred till och med vidare falska uppgifter och löften till dem. Det är oroväckande att palestinaaktivisters medborgerliga rättigheter inte tycks vara lika mycket värda som andra svenskar.

Petrus Tenezakis har åkt ned till Palestina med organisationen ISM, International Solidarity Movement. ISM:s solidaritetsarbete handlar om att dokumentera de ständiga israeliska övergreppen och att genom utländska aktivisters närvaro hindra vissa dödsskjutningar av civila, husdemoleringar och liknande.

– ISM:s verksamhet handlar om konkret solidaritet. Den här händelsen, liksom många andra, visar att denna konkreta solidaritet är viktigare än någonsin. Precis som när västvärldens regeringar svek den spanska demokratin på 30-talet så krävs det idag civilkurage och solidaritet som tar ställning mot förtrycket. Israel är en rasistisk kolonialstat och måste börja behandlas så. Parallellt med solidariteten på plats arbetar vi med opionionsbildning och för bojkott av israeliska varor.

Två personer från Ung Vänster – Hanin Shakrah och Johan Thelander – är också på plats i Palestina för att förbereda Ung Vänsters framtida solidaritetsarbete. De är på väg från Ramallah till Nablus.