Hem / Blogg / Palestina – ett årsbokslut

Palestina – ett årsbokslut

1 januari, 2008

Så här den första dagen på det nya året är det bra att sumera det gångna året. Här på bloggen har vi otaliga gånger uppmärksammat den israeliska ockupation som håller de palestinska folket i ett fast grepp. Vi har skrivit om den kollektiva bestraffningen, om vägspärrar som splittrar samhällen och om omvärldens totala tystnad inför Israels brott.

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem har tagit fram en sammanställning på utvecklingen i de ockuperade områdena under det gångna året:

– Under 2006 dödades 657 palestinier av israelisk militär, av dem var 140 barn. Det gångna året har israeliska armén dödat 373 palestinier (290 i Gaza och 83 på Västbanken) – 53 av de dödade var barn och B’Tselems rapport visar att 35 procent av de dödade var civila som inte på något sätt deltagit i strider eller oroligheter. Alla söm dödats under jul- och nyårhelgerna finns inte med i statistiken.

-Sju civila israeler dödades under året. Tre vid en självmordsattack i Eilat, två i Sderot till följd av Qassamraketbeskjutning och två blev skjutna på Västbanken. Sex israeliska säkerhetsvakter dödades också av palestinier.

– Antalet palestinier som hålls inspärrade utan rättegång ökade med 13% eller 830 personer.

– 66 bemannade vägspärrar och 469 fysiska väggspärrar kontrollerar Västbanken.

– De israeliska bostättningarna har expanderat med 4,5% i jämförelse med en 1,5%-ig befolkningsökning i Israel.

– Israel fortsätter att neka palestinier deras rätt att återvända och återförenas med sina familjer. Endast 3500 familjer fick tillåtelse att återförenas.

– Antalet förstörda hus i Östra Jerusalem ökade med 38 procent till 69 hus.

Från Anna Wester.

Tidigare inlägg:
17/7 Juni: 49 döda palestinier
23/7 Blair måste ställas inför rätta
24/7 Bra om Israel/Palestina
4/8 Israel, Palestina, begreppsförvirring
22/11 Annapolis – spiken i fredens kista
28/11 Ingen fred under ockupation
6/12 Etniska rensningen i Palestina och Iran
7/12 Israel undergräver fredssamtalen