Två av de lag som var anmälda till Gothia Cup – en internationell fotbollsturnering för ungdomar i Göteborg – hade palestinska ungdomar i truppen, men bara laget med både israeliska och palestinska ungdomar fick visum så att de kunde delta i tävlingen. Det andra laget, »El Berih Cultural Club in Ramallah« fick stanna hemma.
När den svenska migrationsmyndigheten sa nej till visumansökan från El Berih Cultural Club, sa man också nej till många palestinska ungdomars dröm och hopp om en framtid där vardagen inte handlar om kamp mot ockupationsmyndigheten och för ett värdigt liv. Vi kräver att migrationsmyndigheten ska ändra sitt beslut, eller om det är försent, be laget om ursäkt och lova visum till nästa års cup.
För de barn och ungdomar som växer upp på Västbanken och Gaza under Israels ockupation är det viktigt att livet någon gång får innehålla annat än militärt förtryck och en stor osäkerhet om framtiden. Att få möjlighet att hålla på med idrott kan ge ungdomarna en chans att för en kort stund glömma bort vardagens jävlighet, det är också ett viktigt sätt att känna gemenskap och en av få möjligheter till organisering. Därför startade tidningen Flamman för något år sedan insamlingen »Kicka mot ockupationen – fotbollar till Palestina«, en insamling som fortfarande pågår och som vi stödjer.
Den israeliska statens förtryck av palestinier och förnekande av deras mänskliga rättigheter påminner på många sätt om Sydafrikas gamla apartheidsystem. Om sex år hålls fotbolls-VM i Sydafrika, ett sätt att visa att vi inte stödjer fler apartheidsystem är att stänga ute Israel från möjlighet att kvala och istället heja fram det palestinska landslaget till VM!
Stöd insamlingen »Kicka mot ockupationen – fotbollar till Palestina«, sätt in pengar på pg 21 12-1, märk "fotbollar till Palestina".