Under flera år har arbetsgivarna ökat sin makt över oss som jobbar. Timanställningar, vikariat, prov- och behovsanställningar handlar i grunden om samma sak. Företagsägare snackar om flexibilitet och frihet, men i själva verket tar de sig rätten att leka med oss som om vi vore utbytbara delar som finns till bara för att jobba ihop större vinster åt dem.
Genom att anställa tillfälligt skapar arbetsgivarna en armé av reservarbetskraft till minsta möjliga kostnad. På det sättet kan de maximera sina vinster och slippa ta ansvar för att de som jobbar ska kunna leva ett värdigt liv. Utan ett fast jobb kan man inte få ut semester eller ersättning för sjuk- eller föräldraledighet. Man saknar också det skydd som fast anställda har, och drar sig därför ofta från att föra fram kritik och synpunkter. Många behovsanställda får veta dag för dag hur mycket de ska jobba.
Att inte kunna planera sitt liv, föra fram sin åsikt eller veta hur mycket pengar som kommer in på kontot den 25:e kan knappast kallas för frihet. De enda som befrias av en skrotad arbetsrätt är arbetsgivaren, vi andra fjättras till en osäker livssituation.
Under 90-talets höga arbetslöshet stärktes arbetsgivarnas makt drastiskt, medan många människor konkurrerade om jobb. Idag minskar arbetslösheten, men samtidigt exploderar andelen otrygga anställningar. Framför allt drabbas unga och anställda inom den privata tjänstesektorn – som hotell, restaurang, städning och handel.
Det är uppenbart att arbetsgivarna försöker befästa sin maktposition. Därför driver de också förslag för att bryta ner den befintliga arbetsrätten på punkt efter punkt.
Det är dags att vi går ihop och visar att vi inte accepterar att behandlas som viljelösa slavarbetare. Vi kräver trygghet, inflytande och fasta jobb med lön att leva på.
Tora Breitholtz, vice ordförande för Ung Vänster