Idag skriver jag om Sveriges ordförandeskap i EU och sanktioner mot Israel. Det är mer än rimligt att den borgerliga regeringen driver på för hårdare tag mot Israel, i synnerhet efter Amnestys rapport om ockupationsmaktens krigsbrott under kriget mot Gaza i vintras.
Igår startade Sveriges EU-ordförandeskap. Fredrik Reinfeldt är under de kommande sex månaderna formellt EU:s mäktigaste man. Med Carl Bildt vid sin sida dikteras mycket av EU:s utrikespolitik av initiativ tagna av den svenska regeringen i Rosenbad.
Detta blev tydligt igår i samband med regeringens och EU-kommissionens fotograferingsstund. Alla stod och väntade på Carl Bildt som en bit bort pratade i sin mobil. På andra sidan luren var Irans utrikesminister, Manouchehr Mottaki. Av Carl Bildts kommentarer till samtalet att döma kommer Sverige att utnyttja krisen i Iran för att visa upp Sveriges och EU:s muskler gentemot den regionala stormakten. Ett första steg är att samla EU:s medlemsländer till att vidta ett antal åtgärder mot regimen i Teheran.
[…]
Carl Bildts planer gentemot Iran innebär att Israel-Palestina-konflikten kommer i skymundan. EU har hittills agerat passivt inför Israels krigsbrott begångna under kriget mot Gaza. Förutom att frysa uppgraderingen av det förmånliga handelsavtalet med Israel, har EU undvikit att hota med sanktioner om Israel inte följer ingångna avtal.
[…]
Den svenska regeringen har höga förväntningar på det svenska ordförandeskapet. Reinfeldt vill vinna förtroendepoäng, både ute i världen och hos hemmaopinionen. Den senare är viktig inte minst med avseende på det kommande riksdagsvalet nästa höst.
Ett lyckat svensk ordförandeskap kan bygga på att EU går till handling genom sanktioner mot Israel om inte landet upphäver blockaden av Gaza och ändrar sin bosättarpolitik. Det skulle sätta Sverige på världskartan.
Läs hela här.
Andra som bloggat: Anna Wester, Svensson, Jonas Sjöstedt,
I medierna: Newsmill, SVT, GP, Expressen, Sydsvenskan,