Ingen som lever i Sverige kommer undan klassamhället. Ojämlikheten skär igenom varje del av vardagen, men får olika konsekvenser för olika människor. Medan några få lever i lyx och överflöd blir vi fler som tvingas till otrygghet och oro för att pengarna inte ska räcka till slutet av månaden. Klass handlar om makt. Trots att Sverige är rikare än någonsin växer klyftorna. Det krävs jämlikhet och rättvisa för att vi ska få makten över våra liv.
Istället har klassamhället hårdnat under lång tid. Marknadens makt har ökat på vår bekostnad. Allt mer av det som vi tidigare styrde över tillsammans har blivit privatiserat och drivs av vinstintressen istället för samhällsbehov. På arbetsmarknaden har våra villkor blivit otryggare medan de som äger företagen fått mer makt. Lönerna har hållits tillbaka, vinsterna ökat och skatterna har sänkts. Sverige har blivit det land i västvärlden där klasskillnaderna ökat snabbast.
Det finns en avgörande skillnad mellan Ung Vänster och andra ungdomsförbund – inga andra står för samma systemkritik som vi. Vi är socialister eftersom vi vägrar att acceptera ett system som bygger på ett litet fåtals rikedom. Ung Vänster vill se ett annat Sverige – ett socialistiskt samhälle där makt och resurser fördelas jämlikt.
Ung Vänster är ett socialistiskt och feministiskt förbund som kämpar för ett samhälle där vår bakgrund inte avgör vår framtid. Ofta får vi höra att socialismen är en fin tanke som inte fungerar i verkligheten. I en tid där klyftorna ökar, klimathotet förvärras och en miljard människor svälter – inte för att det saknas resurser utan på grund av hur de är fördelade – är det tydligt att det är kapitalismen som är ohållbar och inte fungerar i verkligheten.
Det är både nödvändigt och möjligt att förändra världen, men jämlikhet och rättvisa kommer aldrig av sig själv. Det är genom att vi är många som tar ställning och organiserar oss som vi tillsammans kan göra skillnad. Ta ställning och gå med i Ung Vänster du också.
[start] Frågor och svar:
[toggle fraga=”Vad är socialism?”]Ett socialistiskt samhälle är ett samhälle där storföretagen ägs gemensamt och där ekonomin styrs demokratiskt. Det är ett samhälle där principen ”en person – en röst” också omfattar ekonomins område.[/toggle] [toggle fraga=”Varför ska man vara socialist?”]Dagens kapitalistiska samhälle bygger på att ett litet fåtal blir rika på alla andras arbete. Det är orsaken till varför vi lever i ett klassamhälle och som socialister menar vi att det är djupt orättvist. Vi vill ha ett jämlikt samhälle där det inte är vilken bakgrund man har som avgör vilka villkor man har och hur mycket makt man har över sin egen situation. Faktum är också att de flesta skulle tjäna på ett socialistiskt samhälle, då äger vi storföretagen gemensamt och ekonomin styrs demokratiskt.[/toggle] [toggle fraga=”Vad kan man som socialist göra här och nu?”]Socialismen är ingen lösryckt idé om framtiden, utan en kamp som börjar här och nu. Det viktigaste man kan göra som socialist är att organisera sig. Samhället är alltid möjligt att förändra, men har aldrig förändrats i en progressiv riktning utan att människor har slutit sig samman och tillsammans kämpat mot gemensamma mål. På ett politiskt plan handlar det om att ta strid mot privatiseringar och vilja utöka det vi styr gemensamt, ta kampen för trygghet på arbetsmarknaden och minskade klasskillnader och orättvisor.[/toggle][end]