Vi närmar oss den 9 juli som sammanfaller med 18 Tir i den iranska kalendern vilket är på dagen 10 år efter studentprotesterna 1999 – protester som slogs blodigt ner av den iranska regimen. Senaste veckornas gatuprotesterna verkar ha tappat i styrka i takt med att regimen arresterat allt fler oppositionella. När det gäller maktkampen inom regimen så har Khamenei konsoliderat makten inom de beväpnade grenarna medan Rafsanjani fortsätter att hämta stöd inom prästerskapets politiska sfär. Mousavi, som befinner sig alltmer i bakgrunden, har uppmanat till nya protetser mot valresultatet. Det är ännu för tidigt att säga hur upproret bland vanligt folk, studenter, kvinnorättsaktivister, journalister och intellektuella å ena sidan och missnöjet bland specifika skikt inom prästerskapet å andra sidan kommer påverka landets politiska system eller om vi kommer att få se några förändringar i demokratisk riktning.
Just nu pågår ett febrilt arbete med att organisera det som verkar bli stora protesterna till minne av studentprotesterna. Enligt uppgifter som jag har fått kommer protestaktioner äga rum i 200 iranska städer. Aktionerna ska hållas den 9 juli, runt kl 21 lokal tid och människor uppmanas att samlas på gator och torg men att så mycket som möjligt sprida ut sig för att på så sätt minska säkerhetsstyrkornas möjlighet att fokusera resurserna på ett och samma ställe.
Vidare är strategin att protesterna ska vara helt fredliga, att människor ska ta med sig röda rosor och undvika att ta med sig saker som av regimstyrkor kan uppfattas som vapen. Det kommer också uppmaningar till dem som inte vågar delta att ändå ta sig ut på gatorna, till fots eller färdandes i bilar eller mopeder. Detta för att försvåra för säkerhetsstyrkorna att identifiera enskilda demonstranter. Människor uppmanas också att lämna sina ID-handlinhar hemma och endast ha med sig ett telefonnummer till någon anhöriga. De som ligger bakom protesterna som verkar ha kopplingar till Mousavis kampanj men som också består av andra grupperingar, uppmanar människor att ansluta sig till protesterna med parollerna som har nära anknytning till den islamiska revolutionen och republiken samt slagord till försvar av frihet och mänskliga rättigheter.
Samtidigt har regimen gått hårt åt de som arresterats under protesterna. Det kommer uppgifter om att sex personer avrättats i Evinfängelset under söndagen. På Youtube finns klipp på personer som efter tortyr nu tar avstånd från demonstranterna och protesterna och som beskyller utländska medier för att ha uppviglat människor att ägna sig åt förstörelse av bilar, butiker och annat. Regimens tillvägagångssätt känns igen från revolutionens tidiga år, då politiska fångar tvingades till offentliga avståndstaganden från sina politiska idéer och handlingar, förstås efter omfattande fysisk och psykisk tortyr.
Torsdagen den 9 juli kan alltså komma att bli en sista krafmätning mellan de hårdföra fraktionerna av regimen under Khameneis ledning och folket. I vilken omfattning människor intar gatorna återstår att se och vi får vänta till på fredag för att se vid vilket vägskäl Iran befinner sig efter torsdagens protester, på dagen 10 år efter de blodiga scenerna som utspelade sig på Tehrans universitet.
Andra som bloggat: Esbati, Tehran Bureau 1, Tehran Bureau 2, Det Progressiva USA, Andishe,
I medierna: SVT, Sydsvenskan, Expressen,