– Jag ville höra hur västsaharierna som med fredliga medel kämpar för sin lagliga rätt till sitt land, mottagit beskedet om en tillbakagång i svensk politik och hur det påverkar dem. Ockupationen strider mot internationell rätt men få länder har aktivt stött deras kamp, Sveriges erkännande kunde ha spelat stor roll, säger Tove Liljeholm.
I fredags meddelade regeringen att man inte tänker erkänna Västsahara. Detta har mottagits med stor frustration, speciellt i det ockuperade Västsahara där västsaharier lever under svåra förhållanden. Även i de västsahariska flyktinglägren är besvikelsen stor, speciellt bland de unga.
– Att regeringen backar från riksdagsbeslutet och sitt löfte är en besvikelse och ett svek mot västsaharierna. Ett svenskt erkännande av Västsahara skulle betyda mycket för landets framtid och möjligheten till ett internationellt erkännande. Det handlar om fred, demokrati och mänskliga rättigheter och Sverige hade kunnat vara en stark röst, nu förhåller sig regeringen passivt istället, säger Ung Vänsters förbundsordförande Hanna Cederin.
Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975 i strid med internationell rätt. Inget land erkänner Marockos anspråk på Västsahara. Människorättssituationen i det ockuperade Västsahara är mycket alarmerande. FN-mandatet på plats i Västsahara är det enda FN-mandat i modern tid som inte har som uppdrag att övervaka att det inte begås brott mot de mänskliga rättigheterna.
För mer information