Hem / Nyheter / Vi ska ha en folkomröstning, och vi ska vinna

Vi ska ha en folkomröstning, och vi ska vinna

22 juni, 2004

Direkt efter att regeringscheferna i EU förhandlat klart kring en konstitution för EU förklarade utrikesminister Laila Freivalds att hon inte ville ha en folkomröstning i Sverige.

– Jag hoppas innerligt att Göran Persson inte delar Freivalds demokratisyn, kommenterar Tove Fraurud, förbundsordförande i Ung Vänster. Konstitutionen är det slutliga steget mot en federal statsbildning av EU och det är en självklarhet att frågan måste underställas en folkomröstning.

Konstitutionen innehåller bland annat nya röstregler och slopande av enhällighetskravet inom vissa frågor. Den innebär också att det införs en ”EU-president” som sitter på 2,5 år och en utrikesminister som ska föra EU:s talan i den gemensamma utrikespolitiken. Vidare ges EU befogenhet att själva utöka sin rätt att besluta inom nya områden om det skulle krävas.

– Sammantaget innebär konstitutionen ett kraftigt maktöverförande till EU från medlemsstaternas parlament. Riksdagen får mindre makt, EU får mer makt, konstaterar Tove. Just detta har de svenska väljarna sagt nej till i en folkomröstning om EMU och trenden var tydlig även i EU-parlamentsvalet. Det är dags att regeringen tar till sig det och inte försöker blunda för vad folkopinionen tycker.

Ung Vänster bedriver tillsammans med många andra organisationer och partier en namninsamling för en folkomröstning. En kampanj som inte är avslutad i och med valet till EU-parlamentet.

– Vi fortsätter tills folkomröstningen är utlyst, säger Tove Fraurud. Vi ska ha en folkomröstning och vi tänker vinna även denna gången, stoppa EU-staten, avslutar hon.

Skriv på för en folkomröstning