Ung Vänsters 10:e feministpris går till Astrid Johansson

feministpriset

I år firar Ung Vänsters feministpris 10-årsjubileum. Mottagare av Ung Vänsters feministpris 2013 är Astrid Johansson som väckte uppmärksamhet genom att protestera mot en sexistisk väggmålning på sin skola.

– I en tid när det politiska etablissemanget försöker tiga ihjäl feministiska frågor visar Astrid att kampen mot sexism är mer aktuell än någonsin. Kvinnor har i alla tider behövt slåss för rätten till sin egen kropp och mot sexuella trakasserier, säger Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster.

– Astrid, har stått upp mot skolledningen och trots ett stort motstånd lyft frågan om en skola fri från sexism. Hennes kamp inspirerar – hon är en vardagshjälte , säger Felicia Ohly, ordförande för Ung Vänsters feministiska utskott.

 

Motiveringen lyder:

Kvinnor förväntas dagligen acceptera sexuella trakasserier och hot, inte låtsas om dem eller skratta åt dem. Ofta tigs feministiska frågor ihjäl i samhällsdebatten, men det som känns in på bara skinnet kan inte ignoreras. Astrid Johansson är en av många vardagshjältar som genom sin kamp mot en sexistisk väggmålning på sin skola, visat att en gnista kan starta en löpeld. Astrids mod och systerskap inspirerar. Ung Vänsters feministpris går i år till Astrid Johansson.

 

Ung Vänsters feministpris

I samband med Internationella kvinnodagen delar Ung Vänster årligen ut ett feministpris. Priset syftar till att uppmärksamma en person, organisation eller händelse som under året påverkat debatten eller drivit fram konkreta förändringar i arbetet för ett jämställt samhälle. I år är det tio år sedan Ung Vänster började dela ut priset.

Tidigare år har priset gått till Fotbollslandslaget (2004), Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (2005), Sveriges ungdomsmottagningar (2006), Umeåuppropet (2007), okejsex.nu (2008), Vårdförbundet (2009) och riksorganisationen Popkollo (2010), Prata om det (2011), Dotterbolaget (2012).

 

För mer information:
Tove Liljeholm, pressekreterare
08-654 31 00
072-587 86 85
tove.liljeholm@ungvanster.se

Det finns 7 kommentarer till “Ung Vänsters 10:e feministpris går till Astrid Johansson”

 • David skriver:

  Grymt val, heja Astrid! 😀

 • Isak Gerson skriver:

  Hurra! Det var bra utsett.

 • morpheo skriver:

  Det värmer ett gammalt Ung Vänster-hjärta!

 • […] Det har varit en fin 8e mars. Började dagen hos Ung Vänster som hade feministiskt mingel och gav sitt feministpris till Astrid Johansson, Grattis! […]

 • Kristina skriver:

  Bra val! Läste om henne i tidning för ett tag sen och minns hur arg jag blev när jag såg den där väggmålningen. Skolan om någon borde ju verkligen motverka sexismen. Skolan hade ju tydligen gjort en enkätundersökning som visade att de flesta eleverna tyckte att den var okej, vilket den ju absolut inte var, men eftersom vi redan från småbarnsåren får bilden av att det är okej för killar att trakassera oss tjejer är jag inte förvånad. Sexismen är en så pass stor del av vår vardag från så tidig ålder att de flesta till slut inte ser den. Jag undrar däremot hur reaktionerna hade varit om det var en tjej som kikat över väggen på kille… Ramaskri antagligen.
  Att låta årets feminist pris gå till Astrid är en fantastisk sak eftersom det visar alal andra unga tjejer att det fasktiskt är lönt att kämpa, för skolan har ju tydligen bestämt sig för att ta bort den där målnigen nu tack och lov. Det behövs fler tjejer, och killar med för den delen, som Astrid!

 • Peter skriver:

  Hur kan ni påstå att feminism tigs ihjäl?

  Maria Sveland tex har ju varit med i alla tidningar och tv-kanaler man kan stava till och även de politiska debattörerna har tagit upp näthatet som ex.

  • Peter skriver:

   Är nätet den enda plattform där tjejers status trycks ner? Löneklyftan ökar nu igen och det borde ju vara vara en högprioriterad fråga.

   Ser vi förändring? Nej, bara attacker och tystnad från högern.

Skriv en kommentar