Vinstjakten sorterar bort elever

skola

Idag avslöjar Uppdrag granskning i SVT hur privata skolor väljer bort elever som de inte tycker passar. Det kan handla om elever som är skoltrötta, har för låga betyg eller har någon typ av diagnos. Detta gör man trots att det strider mot lagen.

– Att privatägda skolor väljer och vrakar bland elever gör mig illamående. Det är uppenbart att vi är väldigt långt bort från en likvärdig skola för alla, säger Stefan Lindborg förbundsordförande för Ung Vänster.

Segregationen ökar i den svenska skolan. Det fria skolvalet har medfört att välutbildade föräldrar väljer bort skolor och vinstintresset får som konsekvens att en del skolor väljer bort elever som de tycker kostar för mycket.

– Det är naivt att inte se kopplingen mellan privata skolföretags vinstjakt och att vissa elever väljs bort. När vinstintresset tillåts dominera skapas det drivkrafter för en sorteringsskola, därför måste vi tvinga bort riskkapitalbolagen och vinstslöseriet från den svenska skolan, avslutar Lindborg.

För kontakt
Tove Liljeholm
Pressekreterare Ung Vänsterpartiet
08-654 31 00
072-587 86 85
tove.liljeholm@ungvanster.se

Det finns en kommentar till “Vinstjakten sorterar bort elever”

  • Linda skriver:

    Det är otroligt fel att behandla människor såhär!
    Men där är ju grejen, vad är det som säger att man ska gå i en privat skola? Det finns ju ingen sån regel, jag personligen har alltid haft något emot privatskolor, kallar dom för ”rikemansskolor” typ. Kommer satsa på kommunalskola till mina framtida barn iallafall – visst, det är bra att detta uppmärksammas att det är så här, men det kommer alltid finnas fjollor som tror det är någon skillnad på inlärning till inlärning beroende på om det är privatskola eller kommunal. Enligt mig, beror det helt och hållet på hur en skola sköter sin plan när det gäller enligt lag och levhälsa, inte om det är privat eller kommunal – vrf jag däremot är emot det med privatskolor är för att dom är onödiga då dom är fjollskolor.
    Ber om ursäkt för min dåliga svenska, läser svenska just nu och kan inte alla formulerar så bra ännu. Men hoppas ni förstår hur jag menar!

Skriv en kommentar