Hem / Blogg / Hej sexköpare

Hej sexköpare

4 november, 2013

TV4:s Kalla Fakta som sändes igår handlade om sexköp. I programmet visade man att en kvarts miljon sexköp görs varje år i Stockholm via nätet. Det är många, men det är långt ifrån alla. Man visade också att av de män som köper sex är många unga, och att nästan inga döms till vare sig böter eller fängelse.

Det är dags att på allvar prata om mäns kvinnosyn. Det är inte dåligt om siffrorna gör oss chockerade, arga och driver fram handling. Men bakom siffrorna finns inte bara kvinnor som blir köpta, utan den efterfrågan och de män som ser till att det finns en marknad att sälja dem på. 

Hej sexköpare, jag har några saker som jag vill säga dig.

Du som skriver lite om dig själv när du bokar in en tid för att köpa en annans kropp. Du är 175 cm lång, välbyggd, läkare. En seriös och trevlig kille, gillar att kolla på Idol och gärna passar din systerson. Du vill ha flickvänsupplevelsen, låtsas att det handlar om dating och du vill känna att sexet är ömsesidigt.

Prostitution är per definition inte ömsesidigt. Om det hade varit ömsesidigt hade det inte behövts några pengar. Om den här kvinnan hade velat ligga med dig hade du inte behövt köpa henne. En förutsättning för att prostitutionen ska kunna ske är att hon inte vill ligga med dig – och att era situationer är sådana att du kan betala henne för att bortse från sin egen vilja.

Du säger att första gången som du köpte sex var det obehagligt, du hade ont i magen. Det var nästan som våldtäkt eller man fick lite såna vibbar i alla fall, men du skakade av dig tanken.

Du borde ha följt din första känsla. Det ni sexköpare gör skadar väldigt många människor. Runtomkring den prostitution som er efterfrågan skapar finns tvång, missbruk, människohandel och mycket våld. Dödligheten är 40 gånger högre för prostituerade i jämförelse med andra kvinnor. Enligt en av de största undersökningar som gjorts har 71 % av de prostituerade blivit misshandlade fysiskt i prostitutionen, 63 % har blivit våldtagna och nästan nio av tio skulle lämna prostitutionen om de hade ett annat val.

Du säger att de allra flesta som uttalar sig om prostitution, politiker, kvinnor framförallt inte har sett det och inte vet vad som pågår. Du vet, för du är inne i skiten och vet vilka de här tjejerna är.

Nej, du vet inte. Du vet inte hur det är att stå på andra sidan sexköpet. Att vara den som blir köpt, som tvingas ligga med fem, tio, femton olika män på en natt i en stad där man inte känner någon, inte kan språket. Att gå på gymnasiet och ha så mycket ångest som du inte vet var du ska göra av, att du säljer din kropp som ett självskadebeteende. Det är du som väljer att utnyttja de här tjejerna och kvinnorna. Inte feminist-pk-maffian, inte soc-tanterna, inte sexköpslagstiftningen. Du.

Jag vill nu ha svar ifrån dig. Vad är en ”flickvänsupplevelse” för dig? Hur kan du tända på att köpa någon, på att utnyttja den som är utsatt? När magontet kommer, vad gör att du ändå fortsätter? Förklara för mig vad vi kvinnor är för dig, om du är beredd att köpa oss.