Hem / Blogg / 60 år av ockupation

60 år av ockupation

19 april, 2008

Israel fortsätter att införliva ockuperade palestiska områden. Igår startade en budgivning på byggen av 100 bostadshus i bosättningar på den ockuperade Västbanken. Detta samtidigt som de utomrättsliga avrättningarna fortsätter i Gaza. I onsdags dödades 17 palestinier, varav minst 11 var civila. Nödvändig kritik hörs från FN-chefen Ban Ki-Moon. Och Human Rights Watch kräver en oberoende utredning om mordet på den Reutersjournalist som under onsdagen föll offer för israeliska kulor.

Allt detta sker medan vi närmar oss den 14 maj, på dagen 60 år efter staten Israels utropande. 60 år av fördrivning och ockupation. Runt om i världen kommer 60 årsdagen att uppmärksammas. Budskapet är enkelt; 60 år av ockupation är nog – ockupationen måste upphöra. 60 år av ockupation ger vid handen att en varaktig fred inte är möjlig att få till stånd så länge bosättningspolitiken tillåts fortgå. Ingen fred är möjlig så länge bomber och kulor skördar palestinska offer.

I Sverige kommer det arrangeras manifestationer, kulturaftnar och demonstrationer i solidaritet med det palestinska folket. Det finns dock ett undantag. Fredrick Federley, centerpartistisk rikdagsledamot, som skänkt pengar till israeliska armén och minglat febrilt på den israeliska ambassaden, arrangerar en kändisfest för Israel. Syftet sägs vara att rentvå Israels namn. Det lär bli en svår uppgift. Vi på Ung Vänster-bloggen väntar med spänning på VIP-listan. Dock bjuder Katarina Lernmark, Fokus, på ett inte alltför osannolikt scenario av kramfesten för Israel.

För övrigt kan man följa alla aktiviteter till minne av al-Nakba på Palestinagruppernas hemsida.

SvD, DN1, DN2, Rawia Morra