Hem / Uncategorized / 76 år sen nakba – 1 år av folkmord

76 år sen nakba – 1 år av folkmord

7 oktober, 2024

Uttalande antaget av förbundsstyrelsen 241005-06

Sedan ett år tillbaka har Israel bedrivit ett folkmord mot palestinier framför våra ögon. Detta har föregåtts av 76 år av förtryck, apartheid och aggressiv bosättarpolitik. Det senaste året har tiotusentals människor dödats av den israeliska försvarsmakten, IDF, varav tusentals barn. I skrivande stund har IDF även expanderat sin krigföring till bland annat Libanon. Sveriges högerregering har aktivt stöttat Israels terror med ursäkten att de har “rätt att försvara sig”. Regeringen lade nyligen ner sin röst när FN antog en resolution om att en del av Israels ockupation av Palestina bör upphöra. Regeringen är aktivt deltagande i den etniska rensningen av det palestinska folket. Ulf Kristersson – hur många ska behöva dö innan din regering säger ifrån?

När politikerna inte tar sitt ansvar har studenter, vårdarbetare och vanligt folk synat makten. Studenter över hela världen har slagit upp studentläger med krav på att deras universitet ska bryta alla samarbeten med israeliska institutioner som på olika sätt stöttar det pågående folkmordet. Vårdarbetare höjer sina röster för att uppmärksamma det mänskliga lidandet i Gaza och vill att regeringen tillåter dem behandla offren som skadats svårt av svält och Israels bomber. Folkrörelsen för Palestinas sak har växt fram och är starkare än någonsin. Solidaritetsdemonstrationer hålls regelbundet av naturliga skäl. Vi ser ett livestreamat folkmord och går ihop för att ställa alla dem som stödjer det till svars.

Folkrörelsen kommer inte att tystas trots att vi svartmålas av politiker och media. De försöker förknippa demonstrationer för ett fritt Palestina med extremism och antisemitism. Vår rörelse är bred, antirasistisk och antikolonial. Den kommer att bestå och fortsätta växa, för vi vet att vi står på rätt sida av historien genom att stå upp för det palestinska folket och sätta oss emot imperialistiska och koloniala stater. Vi ställer oss bakom Palestinas befrielsekamp.

Ung Vänster kräver ett omedelbart och permanent eldupphör, en omedelbar införsel av medicinsk, humanitär hjälp till Palestina och att krigsförbrytarna i den sionistiska ockupationsmakten ställs inför rätta. Vi kräver att Sverige omedelbart stoppar all handel och vapenexport till Israel och vi kräver att ockupationen upphör. Vi kräver att FN och världssamfundet upphör med sitt hyckleri, tar sitt ansvar och agerar för att mänskliga rättigheter och internationell lag ska efterlevas även för palestinier. Ingen är fri förrän alla är fria – befria Palestina!