Hem / Blogg / Sverige måste erkänna Palestina

Sverige måste erkänna Palestina

7 september, 2011

I dagarna kommer FN att rösta om ett eventuellt erkännande av Palestina som en egen, självständig stat. Det är en viktig händelser och inte minst otroligt glädjande om FN nu väljer att erkänna landet. Hittils har ett drygt hundratal stater erkänt Palestina som land, Sverige är ännu inte en av dem.

Det är onekligen tyst om denna historiska händelse. Och det är klart att man kanske inte ska hoppas på för mycket. Ett erkännande av Palestina som självständig stat innebär inte plötsligt att israel drar sig tillbaka från ockuperad mark. Eller att de många tusen bosättarna i Palestina tar sitt pick och pack och ger sig av. Eller att man lämnar tillbaka alla de stulna naturresurser man kommit över genom byggandet av apartheidmuren.
Ska ockupationen någonsin upphöra och människor få chans att leva i lugn och ro utan en ständigt närvarande militärmakt krävs en samlad världsopinion och ett villkorslöst agerande från världssamfundet. Men förhoppningsvis innebär utropandet åtminstone ett steg i rätt riktning. Och efter decennier av misslyckade fredssamtal och tafatta förhandlingar är det ett mycket viktigt sådant.