Kammaråklagare Hans Ihrman har beslutat lägga ned förundersökningen mot Ali Esbati, ordförande i Ung Vänster och Kristoffer Housset, förbundsstyrelseledamot i Ung Vänster.
– åklagarens beslut är både en seger och en källa till frustration, säger Ali Esbati och Kristoffer Housset i en kommentar. Vi är stolta men inte nöjda.
– Det är naturligtvis bra att konstatera att vårt symboliska stöd till PFLP:s biståndsverksamhet inte kunnat terrorstämplas. Det är också viktigt att konstatera, att åklagaren i sin motivering tvingas gå till resonemang som egentligen inte har stöd i lagstiftningen och terrorlistan. åklagaren skriver bland annat att vårt förfarande ”inte kan anses motverka de aktuella sanktionernas allmänna syfte”. Det är ju precis vad vi hävdat. Att se vår insättning som ett hot mot fred och säkerhet är förstås absurt. åklagaren tvingas i praktiken konstatera att lagen är oklar och att terrorlistorna skapar en mycket märklig rättssituation. Att en åklagare tvingas tillstå att han ser ”oerhörda tillämpningproblem” med en lag är förstås ett underbetyg till lagstiftningen, och det var också ett av våra syften, säger Kristoffer Housset.
– Samtidigt är det mesta fortfarande oklart. I och med att förundersökningen läggs ned blir de flesta av frågorna hängande i luften. Detta är något som regeringen borde ta ett politiskt ansvar för. Det går inte att komma undan det politiska ansvaret genom att hänvisa till domstolsväsendet. Den terroristlista som skapar alla dessa problem är en rent politisk produkt som EU:s utrikesministrar varit med och tagit fram. Det är alltså regeringen som måste ta ansvaret för det juridiska moras som man gett upphov till, fortsätter Ali Esbati.
– Den mycket viktiga praktiska frågan om huruvida biståndsverksamhet med PFLP som samarbetspartner är möjligt eller inte har inte fått något svar. Detta är extra intressant eftersom det i förarbetena till den svenska lagen som började gälla 1 juli 2002 mycket tydligt framgår att biståndsverksamhet inte ska drabbas. I förarbetena kan man läsa att ”regeringen anser därför att det måste säkerställas att ett utvidgat straffansvar i enlighet med vad som nu föreslagits inte får orimliga konsekvenser”, samt ännu mer rakt på sak: ”Det är regeringens bestämda uppfattning att det inte kan komma i fråga att straffbelägga bidragsverksamhet som sker i syfte att lindra människors nöd, även om det finns en risk att den ekonomiska hjälpen kan komma att används för andra syften än vad som är avsett”.
– ändå är det exakt detta som sker när en organisation som Emmaus Björkå måste gå i ovisshet om vad som gäller och tvingas se över sin viktiga biståndsverksamhet.
Kristoffer Housset riktar också kritik mot de liberala debattörer och ledarskribenter som anklagat Ung Vänster för stöd till terrorism.
– De som skrikit om brott och terror måste också träda fram och säga hur de vill göra. Vill de ha en ännu mer rättsosäker lagstiftning eller inser de vilka absurda konsekvenser som redan denna lagstiftning har kunnat få?
Esbati och Housset vill också tacka för det stöd de fått under processens gång. Många har hört av sig till Ung Vänster och velat tacka, själva sätta in pengar eller på annat sätt visa sin upprördhet över terrorlistan och dess konsekvenser. Ett upprop som lades upp på Ung Vänsters hemsida har på en dryg vecka undertecknats av 850 personer.
– Det är glädjande, eftersom det är helt nödvändigt med ett medborgerligt agerande för att fortsätta bevaka tillämpningen av den här typen av rättsosäker lagstiftning och stoppa en mycket obehaglig utveckling där demokratiska rättigheter snabbt urholkas.
– Ett av våra viktigaste syften har varit att skapa debatt och medvetenhet kring de här frågorna. Nu hoppas vi att det leder till att fler agerar på olika sätt mot rättsligt godtycke och terrorstämplandet av legitima politisk kamp. Vårt eget arbete går nu vidare och då kommer kampen mot terrorlagar och för det palestinska folkets rättigheter att ha en central plats, avslutar Ali Esbati.
För mer information kontaka
Ali Esbati 0733 706 426
Kristoffer Housset 0739 677 915