Hem / Pressmeddelanden / Inga förhandlingar med terrorister

Inga förhandlingar med terrorister

14 december, 2001

Den israeliska regeringen trappar upp sin terror mot det palestinska folket. Det är med övervåld och olagliga kollektiva bestraffningar som Israel fortsätter och förstärker sin rasistiskt färgade kolonialpolitik.

Den israeliska ockupationen innebär daglig misär och förnedring för det palestinska folket. Israel kontrollerar sedan tidigare palestiniers liv. Denna kontroll används till ständiga övergrepp. Människor har trakasserats regelmässigt, palestinska hus har jämnats med marken, ekonomisk aktivitet har saboterats av israeliska säkerhetskontroller, rörelsefriheten på det palestinska ²självstyrets² områden har kringskurits av israelisk militär. Och nu har den israeliska politiken än en gång övergått i fullskalig terror.

Med en motpart som bedriver en sådan politik är det omöjligt att förhandla. Kraven på att parterna ska ²besinna sig² eller ²återgå till förhandlingsbordet² ter sig allt mer absurda i takt med att Israel trappar upp sitt illegitima våld.

Det måste upprepas gång på gång: Denna konflikt handlar inte om två parter som är våldsamma mot varandra. Israel ockuperar Palestina. Varje steg mot fred måste innebära ett steg mot hävandet av ockupationen ­ annars är det inget steg mot fred.

De israeliska kraven på att självmordsattackerna ska sluta innan man slutar spränga hus och utvidga ockupationen måste avfärdas som orimliga. Det finns ingen logik ­ annat än kolonialismens och statsterrorismens ­ i att den vingklippta palestinska myndigheten ska ansvara för vad varje palestinsk grupp och individ företar sig. De israeliska kraven framstår som än mer orimliga i ljuset av att det finns en uppenbar koppling mellan den tilltagande misären på de ockuperade områdena och den desperation som göder självmordsgrupper.

Det palestinska folket behöver solidaritet i omvärden i sin folkrättsligt, moraliskt och allmänmänskligt legitima kamp mot Israels ockupation. USA:s regering visade i helgen än en gång att man står stabilt på ockupanternas sida när man lade in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot fredsobservatörer. Det är inget nytt. Det tragiska är att Sveriges regering i praktiken intar en svansviftande hållning till USA och Israel. Detta måste fördömas.

De självklara kraven måste vara:
– Fördöm Israels rasistiska kolonialpolitik
– Inga förhandlingar med terrorister ­ bryt de diplomatiska kontakterna med Israel
– Sätt press på Israel genom en bojkott

Ung Vänsters förbundsstyrelse 011215