Hem / Blogg / Aftonbladet debatt x 2 – om Svenskt Näringsliv & arbetslösa och ensamstående mammor

Aftonbladet debatt x 2 – om Svenskt Näringsliv & arbetslösa och ensamstående mammor

30 mars, 2010

Aron Etzler, chefredaktör för Flamman, skriver idag om ökade inkomstklyftors och Svenskt Näringslivs vilsna analyser.

“Jag har en nyhet för er: de flesta människor vet mycket väl varför rika blivit rika och fattiga fortsätter vara fattiga, och de har lärt sig detta utan att läsa Marx och på ett helt annat ställe än universitetet. Det kallas arbetslivet.

Om man befinner sig där ser man ofta människor som arbetar mycket hela sitt liv utan att någonsin bli speciellt rika. Man ser också ganska snabbt att det finns många som arbetar deltid, inte för att de själva valt det, utan för att deras arbetsgivare inte ger dem heltid. Man begriper sannolikt också att det är lättare för en person med styrelsemöten och middagar som huvudsysselsättning att arbeta till 74 års ålder, än det är för en byggarbetare.

Om man befinner sig i arbetslivet, och inte på ett teoretiskt moln av siffror, förstår man att det är ett hån att kalla arbetslöshet eller förtidspension för fritid. (…)”

Läs också Ulla Andersson (v), om ensamstående mammors ekonomiska situation i alliansens Sverige.

“Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) har känt sig manad att svara på min artikel som beskriver hur fattigdomen ökar bland ensamstående mammor. Men hon uppvisar en häpnadsväckande brist på medvetenhet och förståelse för hur verkligheten ser ut.

Vi har i dag en arbetslöshet på nästan 10 procent, och gruppen ensamstående föräldrar har svårare än andra att få jobb till och med i en högkonjunktur. Tiotusentals sjuka människor har blivit utförsäkrade från sjukförsäkringen och ställts utanför trygghetssystemen. Klyftorna ökar, den rikaste tiondelen av befolkningen har ökat sin inkomst med 88 procent samtidigt som de sjuka och arbetslösa har blivit fattigare. Många ensamstående mödrar tillhör just gruppen sjuka och arbetslösa. En fjärdedel av de ensamstående mammorna lever som sagt i fattigdom.

Se människorna bakom siffrorna och hur de kämpar för att få ekonomin och vardagen att gå ihop. Se verkligheten, Hammar Johnsson. (…)”

Hela här.