Hem / Pressmeddelanden / Alarmerande välfärdsstopp för kommunerna

Alarmerande välfärdsstopp för kommunerna

18 april, 2010

I veckan presenterade finansminister Anders Borg vårbudgeten. Kanske var det talande för dess innehåll att brandlarmet gick mitt under finansministerns presentation. Vårbudgeten kommer sätta Sveriges välfärd i ett alarmerande tillstånd eftersom den inte innehåller några satsningar mot arbetslösheten eller extra pengar till kommunerna. Det här kommer innebära ytterligare nedskärningar, med en sämre välfärd som följd.

Många kommuner har i veckan signalerat att de kommer tvingas dra ner ytterligare på den redan hårt drabbade verksamheten. Ett av de områden som påverkas är skolan. Redan i år tvingas 4 av 5 kommuner att skära ner i skolan. Enligt TCO försvinner 20 000 arbetstillfällen på grund av att regeringen fortsätter prioritera skattesänkningar före jobb och välfärd.

Resultatet är större klasser, skolmåltidsavgifter och kallare korridorer. I samma veva pågår vinstslöseriet. Privatskolor i Sverige tillåts varje år göra miljonvinster på skolpengen – våra skattepengar. Samtidigt sänker Borg hellre skatten för de allra rikaste än att ge mer resurser till skolan.

Givetvis får en sådan politik konsekvenser, var fjärde elev lämnar idag gymnasiet utan fullständiga betyg. För oss är lösningen på ekvationen enkel; det behövs mer personal i skolan – inte mindre. Det behövs mer pengar till kommunerna – inte mindre. Stoppa vinstslöseriet och satsa på skolan!

 

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 100418

För mer information, kontakta:

Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-24 12 13

Elisabeth Biström, informationssekreterare
[email protected], 070-203 82 04