Hem / Pressmeddelanden / Antipiratbyrån – Ett hot mot yttrandefriheten

Antipiratbyrån – Ett hot mot yttrandefriheten

31 maj, 2006

Under onsdagskvällen gjorde ett 50-tal poliser razzia mot den svenska bit-torrent-trackern ”The Pirate Bay”. Detta trots att upprepade svenska rättsfall har visat att verksamheter som denna inte strider mot svensk lagstiftning.

– Att bekosta 50 poliser för att jaga ned 3 ungdomar som i princip bedriver en länksida är uppseendeväckande och fullständigt orimligt, säger Ida Gabrielsson ordförande i Ung Vänster.

även Piratbyrån, en organisation som förespråkar och aktivt arbetar för en förändring av upphovsrättslagstiftningen, har blivit drabbad då deras sida också stängdes ned. I och med detta tillslag har Antipiratbyrån – skiv- och filmbolagsjättarnas lobbyorganisation, med hjälp av polisen tagit ifrån dem rätten att uttrycka sin åsikt. En åsikt som delas av väldigt många.

– Piratbyrån har aldrig bedrivit någon olaglig verksamhet. Deras ”brott” är att de har bedrivit en fullt legitim opinionsbildning, något som inte uppskattas av deras meningsmotståndare. Att polisen går Antipiratbyråns ärenden och tar till metoder som inskränker organisationers demokratiska fri och rättigheter är mycket allvarligt, fortsätter Ida.

– Ung Vänster kräver att hetsjakten på Sveriges ungdomar omedelbart stoppas. Piratkopiering är ett självklart sätt att använda den nya tekniken och Internet är till för att sprida information. Det krockar naturligtvis med företagens vinstintressen, därför försöker de sätta stopp för utvecklingen, avslutar Ida Gabrielsson.

För mer information, kontakta Ida Gabrielsson:
0738 24 12 13, [email protected]