Hem / Pressmeddelanden / Årets feminister – ROKS

Årets feminister – ROKS

6 mars, 2005

årets feminister – ROKS

Ung Vänsters feministpris är instiftat för att uppmärksamma viktiga händelser och personer som påverkat debatten eller drivit fram konkreta förändringar i arbetet för ett jämställt samhälle.

årets pristagare är ROKS – Riksförbundet för kvinno- och tjejjourer i Sverige, som varje dag jobbar med att hjälpa kvinnor och barn som på olika sätt blivit offer för mäns våld mot kvinnor.

Motiveringen lyder:

Under årtionden har ideellt arbetande kvinnor tagit hand om det som är vårt största folkhälsoproblem;mäns våld mot kvinnor.
Kvinnojourerna har stöttat kvinnor, ordnat skyddade boenden åt dem som förföljs av sina män och på andra avgörande sätt funnits med för alla de kvinnor som blivit utsatta.

Efter varje uppmärksammad våldtäkt träder samma män fram i TV, gång efter gång, och förklarar hur förfärligt det är. När besluten om pengar till kvinnojourerna väl ska tas är det dock sedan länge glömt. Det är istället alltid kvinnor på kvinnojourerna som var dag, ideellt, tvingas ta ansvaret för mäns våld mot kvinnor.

Därför vill vi med detta pris tacka alla de kvinnor som lägger ner ett enormt arbete i landets kvinno- och tjejjourer.

Ni är de verkliga hjältarna!

– Det är konstigt hur den nya jämställdhetsministern under året valt att lyfta fram de män som samlar in namn, istället för alla kvinnor som varje dag jobbar med att stötta utsatta kvinnor och gömma dem som behöver fly, säger Ida Gabrielsson ordförande för Ung Vänsters feministiska utskott.

De flesta kvinnojourer tvingas i dag söka pengar för sin verksamhet som vilket hockeylag eller frimärksamlarklubb som helst. Ett bidrag som kan variera från år till år, och också dras in när kommunerna sparar.

– Det minsta man kan begära är att kvinnojourerna får ett ekonomiskt stöd så de har möjlighet att långsiktigt planera sin verksamhet. Det arbete kvinnorna lägger ner i jourerna måste sluta betraktas som en fritidssysselsättning, fortsätter hon.

Priset överlämnas till ROKS ordförande Ireen von Wachenfeldt på Ung Vänsters expedition i Karlstad i morgon på internationella kvinnodagen. Expeditionen ligger på Norra Klaragatan 1.

För mer information:
Ida Gabrielsson
(ordf. Feministiska utskottet
och ledamot av förbunsstyrelsen)
Tel: 0704 – 504 206

Torun Carrfors
(ledamot av Feministiska utskottet
och förbundsstyrelsen)
Tel: 0738 – 430 437