Hem / Blogg / Arrogant Bildt tänker strunta i riksdagsbeslut

Arrogant Bildt tänker strunta i riksdagsbeslut

12 mars, 2010


Igår röstade riksdagen ja till att erkänna Turkiets folkmord på bland andra armenier 1915. Det var den rödgröna oppositionen plus fyra borgerliga riksdagsledamöter, som röstade igenom beslutet. Detta gjorde utrikesminister Carl Bildt vresig, och genast deklarerade han att han inte tänker bry sig om riksdagsbeslutet.

Det är både lite underhållande och bedrövligt att lyssna på vår arrogante utrikesminister, när han intervjuas om saken i P1 idag.

Här är ett utdrag:

Sveriges Radio (SR):Enligt vänsterns Hans Linde så kan du räkna med KU-anmälningar om du inte följer detta.

Carl Bildt (CB): – Ja… med Hans Linde kan jag säkert räkna med allt möjligt. Och det är typiskt att det är Hans Linde – det är nu Vänsterpartiet som driver utrikespolitiken från oppositionens sida. Det var likadant i riksdagens utrikesdebatt – det var Hans Linde som dikterade den rödgröna utrikespolitiken och det var likadant igår, det var Hans Linde som dikterade politiken. Så jag bara noterar att utrikespolitiken från oppositionens sida drivs idag av Vänsterpartiet och dom kommer säkert att KU-anmäla allt som ligger under skyn, för det är den taktiken man tillämpar när man närmar sig en valrörelse.

SR:Men en KU-anmälning, det är helt enkelt ingenting som bekymrar dig?

CB: – Äsch, du vet ju själv. KU-anmälningar nuförtiden… Det finns sådana som är seriösa, som ska behandlas seriöst…

SR: Nej, jag vet inte. Vad då? En KU-anmälning…? Vad är det jag vet själv om KU-anmälningar?

CB: – Ah, höhö, som erfaren journalist så vet du ju att KU-anmälningar skickar man ju ibland in bara för att få publicitet för dagen, men sen faller dom undan. Seriösa KU-anmälningar finns ju och vi gör ju en seriös bedömning av det hela, men åtskilligt av det som är KU-anmälningar…

SR:Men det här är inte seriöst, det kan du slå fast direkt?

CB: – Nej, jag har inte sagt… Jag har inte sett den överhuvudtaget.

Anmärkningsvärt, tycker jag, att utrikesministern behandlar riksdagsbeslut så här nonchalant och att vifta bort konstitutionsutskottsanmälningar som om det vore ett flygblad han inte vill ta emot. Vi snackar ju trots allt oppositionens grundlagsenliga rätt och möjlighet att granska regeringen. Nåväl. Om inte alltför länge har vi förhoppningsvis en ny utrikesminister.