Hem / Blogg / Bakslag för EU:s övervakningshysteri

Bakslag för EU:s övervakningshysteri

24 september, 2008

Europaparlamentet har idag ställt sig bakom ett nej till ett förslag om att låta internetleverantörer stänga av enskilda personer från internet. Bakom nejet till det sk telekompaketet står Vänsterpartiets EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson,

– Det känns jättebra att mitt förslag gick igenom, säger Eva-Britt Svensson (v), EU-parlamentariker. Jag anser att friheten på internet är minst lika viktig för demokratin som friheten att ge ut böcker eller tidningar, så det känns hoppfullt att parlamentet trots ett massivt lobbytryck satte stopp för godtyckliga avstängningar från internet.

[…]

– Även om jag är lycklig för den här framgången är inte faran över för friheten på internet, det finns andra delar av telekompaketet som betonar upphovsrättsindustrins intressen alldeles för mycket, på bekostnad av användarna, säger Svensson. Jag kommer att fortsätta arbeta för ett censurfritt internet.

Låt oss hoppas att ministerrådet tar till sig parlamentets beslut och förkastar förslaget för gott. Det vore ett framsteg för skyddet av vår frihet på internet och samtidigt ett stort bakslag för de krafter som driver på för allt fler tvångsåtgärder inom den europeiska unionen.

Läs mer här.

Andra bloggar: Falkvinge 1, Falkvinge 2, Arvid Falk