Hem / Pressmeddelanden / Because we’re worth it

Because we’re worth it

27 maj, 2006

En anställd på företaget Pågen jobbar ihop sin dagslön på 18 minuter. Det är helt orimligt. Den anställda jobbar ändå totalt 8 timmar. För vems skull ska vi göra det, när vi tjänar ihop vår lön på lite mer än en kvart? Ung Vänster kräver 6 timmars arbetsdag istället för absurda vinster åt företagens toppar.

Samtidigt vill högern i Sverige att vi ska jobba mer. Storföretagens aktieutdelning för 2006 beräknas uppgå till 170 miljarder. På fem år har deras direktörer höjt sina löner med 70 procent och Ericssons koncernchef Carl-Henrik Swanberg tjänar över 20 miljoner om året. Under tiden tjänar en arbetare i genomsnitt 224 400 kronor. Större delen av vår arbetstid går alltså åt till att fylla näringslivspamparnas fickor. är det därför vi ska jobbar mer?

Vi har fått nog av direktörernas girighet. Nu är det vår tur! Ung Vänster kräver sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det är vårt arbete som skapat företagens mångmiljardvinster, utan oss skulle det inte finnas jacuzzis i överklassreservaten. Det är dags att vi får tillbaka en del av det arbete vi lägger ner. Vi vägrar slita ut våra kroppar. Vi vägrar bli sönderstressade. Förkortad arbetstid är nödvändigt. Högern har varit emot varje genomförd arbetstidsförkortning, med precis samma argument som de använder idag. Nu är det dags att ta ett steg framåt.

Med sex timmars arbetsdag orkar vi göra mer än att jobba. Vi skulle ha mer tid att umgås med våra vänner och familjer. Vi skulle hinna träna, spela schack eller gå en fotokurs. Vi skulle i högre grad kunna organisera oss och kämpa för våra rättigheter. Dessutom skulle det innebära en löneförhöjning för alla de kvinnor som idag tvingas att jobba deltid. Poängen med våra liv kan inte vara att jobba större delen av dagen för att öka vinsterna som vi inte ser röken av. Det är dags att vanligt folk får ta del av det som eliten idag behåller för sig själva. Det är dags för sex timmars arbetsdag. Det är vi värda.

Uttalande antaget på Ung Vänsters Riksting 060528

För mer information, kontakta Ida Gabrielsson:
0738 24 12 13, [email protected]