Hem / Blogg / Bloggduell 2: Kvinnorna är ockupationens förlorare

Bloggduell 2: Kvinnorna är ockupationens förlorare

20 augusti, 2009

[Följ bloggduellen på Aftonbladet]

Magnus Andersson tar fram Sovjet-kortet. Snyggt! Nytt rekord dessutom. Det brukar annars dröja till dess att argumenten tagit slut. Men du är kanske redan där, Magnus?

Nu till huvudsaken. Det är direkt felaktigt att skrämmas med taliban-hotet. Afghanistan har omvandlats till ett söndertrasat land under den USA-ledda ockupationen. De afghanska kvinnorna får idag bära bördan av det imperialistiska experiment som Magnus Andersson hyllar på sin blogg.

I motsats till vad vi blev matade med inför invasionen av Afghanistan 2001, har de afghanska kvinnorna fått en allt svårare situation. Landets konstitution tillåter Sharialagar och Hamid Karzai har i populistiskt manér påtvingat kvinnor nya könsdiskriminerande, reaktionära lagar.

I mars månad undertecknade Karzai en lag som enligt FN tillåter våldtäkt inom äktenskapet. Den regim som USA och den svenska regeringen backar upp är i minst lika kvinnofientlig som regimerna Iran och Saudiarabien.

Magnus Andersson är antingen medveten om detta – då hoppas jag på ett avståndstagande – eller inte insatt i frågan. Jag hoppas på det senare även om jag är rädd för att det är förgäves.