Hem / Blogg / Bloggduell om partiledardebatt ikväll

Bloggduell om partiledardebatt ikväll

17 maj, 2009

Jag har blivit ombedd att blogga för Aftonbladet ikväll, i en bloggduell om kvällens partiledardebatt på SVT2 kl 20. Duellerandet ska ske mellan mig och Johanna Nylander från bloggen “Frihet, fildelning och feminism“.

Debatten kommer förstås handla om EU-valet, vilket trots att det endast är några få veckor bort, fortfarande känns ganska avlägset. Men så är det ju med EU lite överlag. Avlägset alltså, trots att beslut av allt större vikt och rörande fler områden beslutas just där och inte längre i riksdagen. Förhoppningsvis kommer kvällens debatt att handla om konkreta frågor och göra skiljelinjer i synen på EU tydliga. EU-frågan tillför en dimension till den traditionella höger-vänsterskalan, genom att medlemskapet också gör det nödvändigt att ta ställning till hur mycket makt som ska släppas till unionsnivå. Makt- och demokratifrågorna är centrala problem, och skälet till att jag är EU-motståndare. I allt högre utsträckning försöker de EU-positiva partierna väja de frågorna genom att säga att frågan om ja eller nej till unionen är passé. Jag hoppas att de inte tillåts ducka demokratifrågan ikväll.

Det kommer också att handla om krisen och arbetslösheten. Oppositionen borde gå vinnande ur den debatten, med tanke på att vi dels har en regering som aktivt går in för att vara passiva, och dels en opposition som lyckats formulera flera delar i ett samlat alternativ till den nu förda krisfördjupningspolitiken. Ska man ägna sig åt lite siande, kan jag gissa att vi från högerkanten frekvent kommer få höra ordet “skattechock” när oppositionens ekonomiska politik diskuteras. Jag hoppas att de rödgröna inte låter sig skrämmas av det, utan står upp för en annan politisk inriktning, så att det blir tydligt att ett regeringsbyte nästa år, faktiskt också kommer medföra ett byte av politik. Det behövs.

Jag återkommer om en stund. Vi ses!