Hem / Pressmeddelanden / Bojkotta Israel

Bojkotta Israel

24 augusti, 2005

Israel ockuperar Palestina. Den israeliska ockupationen innebär daglig misär och förnedring för det palestinska folket. Det är en rasistisk kolonialpolitik som förs. En politik där palestinierna inte betraktas som människor utan utsätts för kollektiva bestraffningar.

Den här konflikten handlar inte om två jämlika parter. Israel ockuperar Palestina och det palestinska folket behöver vår solidaritet i sin kamp för frihet, säger Elsa Hedenström, aktiv i Ung Vänster Storstockholm samt ledamot i samordningsgruppen för Nätverket bojkotta Israel i Sverige.

Internationella domstolen i Haag har fördömt den mur som Israel just nu bygger på palestinsk mark och som skär rakt genom det palestinska samhället. En mur som är 8 meter hög och som skiljer bönder från sina olivlundar, barn från sina skolor och familjer från sina släktingar.

Trots detta förmår inte den svenska regeringen ta ställning, trots detta fortsätter USAs förbehållslösa stöd till Israel. Att Israel ostört tillåts bryta mot folkrätten och fortsätta sin ockupation är mer än ett hot mot palestinska liv, det är också ett hot mot oss alla, ett hot mot våra möjligheter att leva i en rättvis värld som styrs av andra principer än den starkes rätt.

När den svenska regeringen är tyst och lamslagen blir det upp till oss medborgare att sätta press på Israel. Att utöva sanktioner mot Israel som i 57 år har kommit undan med etnisk rensning, statsterrorism och ockupation är en av våra möjligheter att påverka. Därför kommer vi i höst driva en kampanj för bojkott av Israel, säger Elsa Hedenström.

Kampanjen kommer inledas den 4 september med aktioner på flera platser i Stockholm. Kampanjen syftar till stor del till att få lokala butiker att upphöra med försäljning av israeliska varor genom en organiserad bojkott.

För mer information om kampanjen kontakta
Elsa Hedenström eller Siri Jonsson via Ung Vänster Storstockholm, nr 08 640 80 05.

För mer information om bojkott se www.bojkotta-israel.nu.

Ung Vänster Storstockholm, 18/8-05