Hem / Blogg / Borg(o)fred

Borg(o)fred

7 maj, 2009

Noterar att Reinfeldt och den borgerliga regeringen vill komma lindrigt undan i samband med Sveriges EU-ordförandeskap i höst. Det talas om borgfred och oppositionen tycks ha viljan att gräva ner stridsyxan. Till vilka frågor denna fred kommer att sträcka sig är ännu oklart, men det är självklart viktigt för Reinfeldt att oppositionen är snäll och foglig ett halvår innan valrörelsens, i synnerhet när regeringens medvetna passivitet inför lågkonjunkturen kommer att ha maximalt genomslag under samma period.

Personligen vill jag att oppositionen ska börja bråka, mycket och hela tiden. Jag hoppas att därför att överenskommelsen om borgfred bara handlar om taktik inför ett välplanerat politiskt bakhåll mot högerregeringen.

För övrigt var Reinfeldts motivering för borgfred att de borgerliga partierna gjorde samma sak när socialdemokraterna förvaltade ordförandeskapet 2001. Detta är dock förbannad lögn, som Thomas Bodström påpekar på sin blogg,

Fredag den 15 juni 2001 inträffade Göteborgskravallerna. Hos de flesta partierna saknades intresse av att försöka utnyttja detta inrikespolitiskt.
Det fanns ett undantag: moderaterna.

Där fanns det en som var mera utmärkande än alla andra: Fredrik Reinfeldt.
Medan gatstenarna fortfarande ven i Göterborg satt moderaterna i Stockholm och skrev pressmeddelande. Och när en ung man kämpade för sitt liv, när ett stort antal poliser och demonstranter hade skadats och delar av en stad slagits sönder, sprang Fredrik Reinfeldt omkring som en iller i Riksdagen och försökte få till ett…..ja, just det: ett misstroendevotum!

Ja, det verkar som denna regering konsekvent säger en sak för att sedan göra det diametralt motsatta. Nu gäller det alltså också borgfreden. Inget nytt under solen, med andra ord!

Läs också Jonas Sjöstedt som skrivit bra om ämnet!

Andra som bloggat: Alliansfritt Sverige, Jinge, Dagens Arena, Ett hjärta rött, Jonas Sjöstedt
I medierna: Sydsvenska, DN, Expressen, SVT, SvD