Hem / Pressmeddelanden / Bort med tassarna från våra kollektivavtal, Reinfeldt!

Bort med tassarna från våra kollektivavtal, Reinfeldt!

7 maj, 2005

Moderata samlingspartiet är det nya arbetarpartiet, i alla fall om man ska tro de liberala morgontidningarnas ledarsidor. Fredrik Reinfeldt har lagt på charmoffensiven, sitter i morgonsoffor och debattprogram ch talar passionerat om vikten av att miska arbetslösheten genom att öka flexibiliteten och göra det lättare för företagen att anställa. Visst skulle man kunna bli konfunderad och fundera över om man inte missuppfattat läget hela tiden.

Men tyvärr Reinfeldt, vi låter oss inte luras.

Vi vet att hans plötsliga vurmande för löntagaran inte är någonting annat än ett försök att plocka poäng hos vanligt folk inför valet. Visst kan hans snack låta sympatiskt, men vi vet att Reinfeldts våta dröm egentligen är att rask gå tillbaka till 1800-talets slavkontrakt, när man fick stå med mössan i hand och tacka ch ta emot när ett skitjobb erbjöds.

Reinfedlt säger att det är för sysselsättningens skull som moderaterna vill sänka A.kassan och sjukersättningsnivån. Men vi evet attt det inte är någonting annat än ett försök att ställa vanligt folk mot varandra. För när A-kassan är låg så tvingas folk att konkurrera om skitjobben, vilket inte bara innebär låga löner för de som tvingas ta dem, utan också leder till att lönenivån i hela samhället sjunker. Och när sjukersättningen sänks går folk till jobbet fast de är sjuka, vilket i längden ökar långtidssjukskrivningarna och utbrändheten.

På samma sätt skjuter moderaterna skarpt mot vanligt folk när de angriper kollektivavtalen. När moderaterna anklagade fackförbundet Byggnads för rasism, då de försatte ett lettiskt bolag som vägrade teckna svenska kollektivavtal i blockad, vet vi att det inte är någonting annat än et försök att slå mot hela fackföreningsrörelsen. Byggnads blockad av skolbygget i Waxholm handlade om att lettiska arbetare inte ska jobba till lägre löner och sämre villkor än svenska – och det vet Reinfedlt lika väl som vi!

Kollektivavtalen är och har alltid varit ett sätt för arbetarrörelsen att flytta fram sina positioner i samhället. Kollektivavtalets främsta syfte är att ge människor rätt till ett tryggt och värdigt arbete. Genom att driva krav på full sysselsättning, aktiv arbetsmarknadspolitik, hög A-kassam rikstäckande kollektivavtal och trygga anställningsformer så ger man också människor möjligheten att leva ett värdigt liv, utan förnedrande anställningar eller löner som inte går att leva på. Och det spelar ingen roll om moderaterna kopplar på charmen, vi säger det vi alltid har sagt. Högern har alltid varit emot allting som har flyttat fram arbetarnas positioner i samhället, och samma sak förösker de göra när de angriper kollektivavtalen, A-kassan och sjukersättningen.

Så Fredrik Reinfeldt, bort med tassarna!

Antaget av Ung Vänsters Riksting 050508