Hem / Blogg / Centerns moderna modell

Centerns moderna modell

13 mars, 2009

Nu går en ivrig arbetsgrupp inom Centerpartiet ut med ett nytt krav på att göra arbetsmarknaden än osäkrare för ungdomar. Inför valet-06 lanserade ju centern som bekant “ungdomsavtalet”, där vi under 26 själva skulle få “välja” att gå med på att inte ha någon anställningstrygghet under två års tid. Ett förslag som skulle innebära att unga i än högre utsträckning skulle utnyttjas som murbräcka mot tryggheten för alla som jobbar. Genom att vi “frivilligt” skulle avsäga oss våra rättigheter, skulle förstås i förlängningen arbetsrätten även för dem över 26 år ryka, för att de skulle klara underbudskonkurrensen från oss ungdomar som förstås i valet mellan arbetslöshet och ett taskigt jobb, väljer det taskiga jobbet. Vem har råd att göra annat?

Hittills har det inte blivit något av den saken, men nu dammar centern alltså av idén, putsar till den lite och försöker sälja in den som en åtgärd i kristid. Skillnaden från ungdomsavtalet är i praktiken oväsentlig, eftersom frivilligheten i det gamla förslaget förstås bara var en pappersprodukt, men nu bedömer man väl att desperationen på arbetsmarknaden är så stor att man kan skippa snacket om att det handlar om att själv välja bort sin anställningstrygghet. Nu ska den inte gälla under de två första åren som man är tillsvidareanställd. Punkt slut.

Scenariot centern drömmer om, är alltså att vi ungdomar efter hundåren i vikariat, blaj- och behovsanställningar, när vi äntligen fått den efterlängtade fasta anställningen – den som gör att vi kanske törs låna pengar till en bostad, den som gör det möjligt att planera livet längre än en månad i stöten, den som vi förknippar med trygghet och är vad i princip alla ungdomar längtar efter – ska få lägga till ytterligare två år av osäkerhet inför framtiden och maktlöshet gentemot arbetsgivaren. Den fasta anställningen, ska alltså för ungdomar och invandrare (de två grupper centerarbetsgruppen pekar ut som målgrupp) inte innebära det skydd mot osakliga uppsägningar som den innebär för äldre vuxna. Tack för det, era jävlar.

Ytterligare smått och gott i centerarbetsgruppens gottepåse till arbetsgivare och höginkomsttagare är fördubblad provanställningstid, och ytterligare skattesänkningar: denna gång till för dem som har råd att spara egna pengar till att utbilda sig eller starta företag. Som plåster på såren till dem som drabbas (se målgrupp ovan), vill de göra en höjning av a-kassan under de tre första månaderna man är arbetslös, oklart med hur mycket, som sedan “i snabb takt” ska trappas ner, oklart hur snabbt och till vilka svältnivåer.

Det fräckaste av allt, är att detta på centerspråk kallas “en modern svensk modell”.

____________________________________________________________
Blir du ilsken över centerns ungdomsfientliga politik? Då vet jag precis vad du borde göra. Gå först in här och underblås den känslan och gå sedan med här.