Hem / Blogg / ‘Chehelom’ – 40 dagar efter mordet på Neda

‘Chehelom’ – 40 dagar efter mordet på Neda

10 juli, 2009

Neda Agha-Soltan

I min föregående post skrev jag om demokratirörelsens nästa steg. Det är uppenbart att den senaste månadens protester, förutom ökat tryck för förändringar, bär med sig en stor symbolik. Och det är just symboler lik 10-års dagen av studentprotesterna 1999 som rörelsen behöver.

En annan symbol är Neda Agha-Soltan. Bilderna på den mördade Neda har spridits som en löpeld på internet. En sökning på Google ger närmare 2 miljoner träffar. Det handlar om reportage och krönikor i internationella medier samt mängder med Youtube-klipp och bilder. Nu närmar vi oss Nedas ‘Chehelom‘, den 40:e dagen efter hennes död lördagen den 20 juni. Enligt muslimsk sed ska den framlidnes anhöriga besöka graven 40 hela dygn efter dennes död. Nedas ‘Chehelom’, torsdagen den 30 juli, kan bli nästa stora datum som samlar demokratirörelsen för protester mot regimen.

Här finns också en stark koppling till revolutionen 1979. Det var sorgemarscherna – till minne av de som fallit offer för Shahens armé – som ökade till en sådan omfattning att de till slut skakade monarkins fundament. Nu är det år 2009 och det återstår 20 dagar till den 30 juli. Tjugo dagar av febrilt arbete.

Andra som bloggat: Esbati, Svensson, Tehran Bureau, Gaza; Peace n’ Freedom, Andishe,
I medierna: Al-Jazeera, Guardian, BBC-P, SvD, Sydsvenskan, Expressen, GP, SVT,