Hem / Blogg / CUF: sommarjobba utan rätt till lön

CUF: sommarjobba utan rätt till lön

27 maj, 2010

I allt snurr kring clownkampanjen, passerade ännu ett i raden av galna, antifackliga centerförslag ganska obemärkt förbi. Åtminstone har jag inte sett det förrän idag.

Det här handlar om att avskaffa ungas rättigheter på jobbet. Och nu överdriver jag inte. Vi snackar noll rättigheter. Inget mesande med en halv lön à la Björklund, inget fjantande med att bara avskaffa anställningstryggheten. Nej, nu kör vi hard core – om CUF får välja, ska alla under 25 som jobbar under sommaren, arbeta utan kollektivavtal. Och eftersom allt ifrån lön till arbetstider just regleras i avtal och inte i lag i Sverige – så menar man alltså att unga ska jobba utan att ha rätt till en spänn i lön.

Risken för att man blir blåst på pengar och utnyttjad, viftar CUF-ordföranden bort. Han menar att det finns en gräns “då ungdomar tycker att det är mer värt att gå en sommarkurs än att jobba”. I klartext: studiebidraget på 2 700 kronor per månad är en rimlig lägstalönenivå för unga.

Ju mer centerungdomen clownar ut sig, desto lättare är det att avfärda sådana här idéer som trams. Men obehagligt nog får det här förslaget stöd från Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson – riksdagsledamoten Annie Johansson. Hon beskriver förslaget som något som skulle ge ungdomar “chans till en lön i sommar”. Chans var ordet.