Hem / Blogg / Danmark ännu brunare

Danmark ännu brunare

25 oktober, 2007

Den fascistoida utvecklingen i Danmark fortsätter. Det rasistiska partiet, Dansk Folkeparti, har tryckt upp affischer med profeten Muhammed. Budskapet är insinuant, populistiskt och misstänkliggörande – “Yttrandefrihet är danskt, censur är det icke” och det finstilta lyder “Vi står fast vid de danska värdena”. Invandringspolitiken ska bli partiets huvudfråga i valrörelsen. Dagordningen ska cementeras fast i rasistisk retorik med lika rasistisk politik som följd. Det danska etablissemanget fiskar i gumliga vatten – det känns igen från folkpartiets agerande i valrörelserna 2002 och 2006. Den politiska förlamningen som kännetecknar Danmark är farlig och den som tror att det bara är invandrarna som ska kastas ut har fel.

I dagarna pågår också en rättegång som kan få stora konsekvenser för det motståndet som vänder sig mot de rasistiska tongångarna i Danmark. 7 aktivister står åtalade för “terrorism” – de har samlat in pengar till befrielseorganisationerna PFLP och FARC (se också här). Enligt den danska terrorlagstiftningen, direktimporterad från USA via den överstatliga EU-lagstiftningen, riskerar de åtalade upp till 10 års fängelse. Varken PFLP eller FARC är listade i FN:s eller för den delen Storbritanniens terrorlistor. Det danska justitiedepartementet väljer dock en annan väg – nämligen att angripa demokratin.

Händelserna som har föregått rättegången är förstås starkt kopplade till Danmarks roll som trogen allierad och lydhund till USA, i det som har kommit att kallas för “kriget mot terrorism”. Danska trupper i Irak, öppen rasism riktad mot muslimer och tillämpningen av terrorlagar som är så vaga att organisationer som Ung Vänster och Amnesty skulle kunna åtalas. Danska Greenpeace åtalades för tre år sedan. Brottet: en banderoll mot GMO-produkter upphängd på Danska Jordbrukarföreningens huvudbyggnad. Greenpeace dömdes till $4000 i böter som i högre instans höjdes ytterligare, till $10 000. EU:s terrorlagar som inte har juridisk legitimitet i Danmark tillämpades för första gången – i sin grövsta form.

Idag har USA listat mer än 775 000 individer som terrorister. Innan 9/11 fanns endast 20 personer på listan. Bush-administrationen har helt enkelt skapat de terrorister de har påstått sig vilja bekämpa. Delvis genom att brutalt slå sönder miljoner drömmar och hopp om framtiden. Delvis genom att hålla oskyldiga fängslade på okända grunder, utan rätt till juridiskt försvar eller rättvis rättegång. Och genom att helt enkelt lista nästan en miljon människor – som en “försiktighetsåtgärd”. Det är uppenbart att de terrorlagar om hastades fram efter 9/11 är de största hoten mot demokratin. Sverige är också involverad. Den inhumana asylpolitiken, utvisningarna till Irak och Afghanistan, vapenexporten och trupperna i ockuperade länder kan inte ses som isolerade händelser utan som olika delar av en politik som sätter rättssäkerheten, fri- och rättigheter och själva demokratin på undantag. Danmark har redan nått detta stadium. Med den borgerliga regeringen vid makten, och folkpartiet som ett regeringsparti med nära kontakter med danska populister, är risken stor och överhängande att Sverige också når dit.

Det är dags att försvara våra rättigheter.