Hem / Artiklar / Demokratin är under konkret hot

Demokratin är under konkret hot

10 september, 2007

 Mellan klockan 08:46 och 09:03 morgonen den 11 september 2001 flyger två passagerarflygplan av modellen Boeing 767 med 91 000 liter bränsle vardera in i World Trade Centers (WTC) tvillingtorn i New York. Cirka en halv timma senare flyger ett tredje plan ner på försvarshögkvarteret Pentagon. Tre tusen människor dör. Den 14 september hålls tre tysta minuter för offren.

Det har gått sex år sedan tragedin på andra sidan Atlanten. De 3000 offren har nu ökat till närmare en miljon eller kanske ännu fler döda i de krig och ockupationer som följt attackerna. I själva verket är offren långt fler och skadorna långt mer omfattande än jämnandet av två sargade länder som Afghanistan och Irak med marken. Hökarna i svarta kostymer, sittandes bakom tunga mahognybord, driver ett "Krig mot terrorismen" som mer än något annat har skapat vår tids terrorister. Den demokrati som den amerikanske presidenten, med lögner och manipulation, sökte stöd för att bomba fram, har blivit ett blodbad med hundratusentals afghanska och irakiska civila offer. Motståndet som föds ur supermaktens brutala ekonomiska och militära våld likställs med terrorism och som bekant, "terrorister förhandlar vi inte med". Terrorister har inget människovärde. Terrorister torteras, fängslas och dödas – helst utan rättegång. Avhumaniseringen är en daglig process, i Kandahar, i Bagdad, i Mogadishu och i Caracas. Den drabbar de som bjuder på motstånd mot vår tids största förbrytelser och brott mot mänskligheten. En dag som denna måste Du fråga dig om Du kan tillåta dig själv att vara bisittare.

Många bland oss tror att vi i Sverige står utanför allt detta med privilegiet att möjligtvis ta del av våldets och dödandets nyheter genom TV-apparaten eller genom morgontidningens utrikessidor. Men ack så fel vi har. Idag påstår männen i de svarta kostymerna, de som sitter bakom de tunga mahognyborden, att terroristerna finns mitt ibland oss; i Rinkeby, i Hammarkullen och i Rosengård. Det pratas om "upplopp och kravaller", dock inte när Änglarna och Black Army slår sönder Avenyn utan när några blattar tänder eld på en papperskorg. Det skrivs om muslimska skolbarn som potentiella självmordsbombare och hot mot vårt "öppna" samhälle samtidigt som högerregeringen driver på för att telefonavlyssning och kontroll av datortrafik. Samma högerregering som säljer vapen till USA och som har grävt ner svenska killar och tjejer i de amerikanska värnen högt upp i Afghanistans ockuperade berg, skickar tillbaka afghanska och irakiska flyktingar till krigets fasor.

Den 11 september 2001 förändrade inte bara livet för miljontals människor tusentals mil härifrån. Sverige har också förändrats. Människors rätt till ett värdigt liv fritt från krig och ockupationer är under konkret hot – och hotet kommer från höger. Idag är Sverige ett krigförande land. Svenska soldater skickas 6000 mil från våra gränser för att delta i krig under amerikanskt befäl. Svenska vapen används i USA: s ockupation av Irak som hittills kostat närmare en miljon människoliv. Liv, drömmar och framtidshopp har slagits sönder. Samtidigt som människor målas ut som galna terrorister begår USA oerhörda brott. Syftet är tydligt. "Kriget mot terrorismen" har blivit ett krig mot människor för att kunna säkerställa makt och ekonomiska intressen. Och Du, jag och miljontals andra betalar priset. En dag som denna måste Du fråga dig om Du kan tillåta dig själv att vara en bisittare.

Ung Vänster är en del av fredsrörelsen. Vi går inte på snacket om att rasistiska krig ger demokrati, befriar kvinnor från Talibaner och skyddar oss från terrorism. Och vi vägrar hålla tyst. Runt om landet driver vi kampanjen Stoppa Rasismen! En kampanj under parollerna:

"Stoppa övervakningssamhället!",
"Ingen blatterea åt överklassen!" och
"Nej till rasistiska krig och ockupationer!".

Idag på årsdagen av attackerna mot WTC är kampen mot rasism och för demokratin och människovärde viktigare än någonsin!

Thaher Pelaseyed
2:e vice ordförande för Ung Vänster
[email protected]
0733-79 43 47