Hem / Artiklar / Dialog med folkrättsförbrytare i Israel går tydligen bra

Dialog med folkrättsförbrytare i Israel går tydligen bra

3 maj, 2006

Det har blivit en hel del uppståndelse sedan Hamas bjudits in av Palestinska föreningen, Arabiska Huset och Irakkommittén till ett möte i Malmö. än mer ramaskri blev det när riksdagsledamöterna Yvonne Ruwaida och socialdemokraten Mariam Osman Sherifay har sagt sig vilja träffa Hamas för dialog. Hysteriet har nått orimliga proportioner.

Det som har hänt är att det palestinska folket i ett demokratiskt val röstat fram Hamas. Inte som stöd till självmordsbombningar och attacker mot civila utan som en reaktion mot korruption samt som ett uttryck för att Hamas varit dom som varit tydligast i sitt motstånd mot den israeliska ockupationen. EU och USA har därefter straffat det redan ansatta palestinska folket för sitt val genom att strypa allt form av bistånd. Palestinierna på dom ockuperade områdena står nu på kanten till en humanitär katastrof. Genom att svälta ut ett ockuperat folk ska USA och EU demonstrera sitt missnöje med att människor under förtryck har valt att rösta på ett annat sätt än vad deras ockupanters vänner önskat. Hamas kan man tycka vad man vill om. Ung Vänster har länge samarbetat med andra demokratiska organisationer i Palestina som vi mycket hellre skulle vilja se i ledande ställning. Men det är trots allt Hamas som palestinierna har valt till sina företrädare. Därför är det också rimligt att bjuda in dom och föra en dialog precis som med vilken annan regering som helst.

Hyckleriet slår alla höjder när det ockupationsvänliga folkpartiet slår bakut och rasar mot att riksdagsledamöter vill ha dialog med Hamas. Men det är tydligen inget problem för folkpartiet att ha dialog med krigsförbrytarna i den israeliska regimen som är ansvariga för tiofaldiga värre terrorbrott än Hamas. Folkpartiet väljer att stödja en regim som konsekvent bryter mot FN-resolutioner och folkrätten. Inte heller verkar bombhögern anse det vara ett problem att fortsätta ett diplomatiskt utbyte och nära samarbete med regeringen i Washington som inte bara förser den israeliska krigsmaskinen med vapen utan även själv är än insyltade i ockupationer av andra länder samt internerande av oskyldiga i koncentrationsläger som Guantanamobasen på Kuba.

Folkpartiet och flera av partiets framträdande medlemmar, som ofta hänvisar till Israel som ”Mellanösterns enda demokrati”, är de som i Sverige hårdast agerar lobbymaskin för brott mot mänskligheten. Att säga att Hamas måste ta avstånd från våld och erkänna Israel är inget annat än endast en usel ursäkt för att kunna fortsätta avvisa all form av legitim befrielsekamp i Palestina som terrorism. Folkpartiet struntar i det dagliga förtryck och terror som Israel är ansvarig för. Israel har aldrig erkänt Palestina, och har långt ifrån ”tagit avstånd från våld”. Istället har Israel brutaliserat sin ockupation och gör sig dagligen skyldig till ett enormt våld, både militärt såväl som psykologiskt, mot det palestinska folket. Istället för att straffa ett ockuperat folk, vore det rimliga att stå upp för folkrätten i handling och på allvar stå upp för ett självständigt och fritt Palestina.

Jonas Lindberg
1:a vice ordförande Ung Vänster

För mer information, kontakta Jonas Lindberg:
070 400 34 13, [email protected]