Hem / Uncategorized / Du förlorar på högern och rasisterna – se till att de förlorar i valet!

Du förlorar på högern och rasisterna – se till att de förlorar i valet!

14 september, 2002

När jag skriver det här är det bara timmar kvar tills vallokalerna
öppnar.
Valrörelsen har på många sätt varit precis som vi förutsåg. Det har
pratats mycket skit. Klyschor, floskler och allmänna påståenden har dominerat.
Ingen har väl kunnat missa att många av valaffischerna kunde ha tillhört vilket parti som helst. Vem är till exempel motståndare till "en politik för människor"? Och vem blir klokare av Jönköping-moderaternas vallöfte om att "alltid prioritera det viktigaste"?

De som har pratat strunt har gjort det för att de saknar politik
(centerpartiet) eller för att deras politik är dålig för folkmajoriteten (alla borgerliga partier).

Samtidigt har den här valrörelsen också klargjort skillnaden mellan
höger och vänster. Inte minst har vi i Ung Vänster klargjort den konflikten på landets skolor. Vi har visat att de flesta andra än överklassen förlorar på högerpolitiken. Och vi har visat att det stått mellan oss och alla andra.
Det har varit korrekt och det har varit framgångsrikt.

Det är alltså timmar kvar till vallokalerna öppnar. Du som läser det här kanske funderar på om du över huvudtaget ska gå och rösta. Tänk då om.
Gå och rösta. Du förlorar på att inte göra det.

Att rösta är inte det viktigaste man kan göra. Men det är i det här
läget ändå oerhört viktigt. När vi i Ung Vänster har gått ut i den här
valrörelsen har vi inte gjort det för att ragga röster åt vänsterpartiet. I vår valplattform har man till exempel kunnat läsa: "I valet är det viktigaste för oss att göra Ung Vänsters åsikter mer kända bland ungdomar och att få fler att inse att det krävs organisering för förändring". Så är det förstås fortfarande.

Men vi måste också konstatera att en borgerlig regering på många sätt skulle göra livet surt för många vanliga människor. Och att ett stort vänsterparti kan göra många viktiga saker – om man även kämpar efter valdagen, vilket vi ju hade tänkt.

Det finns små vänstersekter som avråder från röstning med argumentet att det inte spelar någon roll. De har fel. Ett sådant synsätt är dels korkat – det finns ingen anledning att släppa en viktig arena till borgarna – och dels är det baserat på förakt för vanligt folks vardagsliv.

Högerns kärnväljare – de rika och etablerade – de går och röstar nästan mangrant. Om man inte röstar har man därför i praktiken lagt en röst på högern. Det är uselt. För det som är bra för överklassen är dåligt för
dig.

Den här valrörelsen har också tagit en extremt obehaglig vändning.
Folkpartiet bjöd först in rasistiska partier i den politiskt stugvärmen och sedan har de plockat stora delar av dessa partiers program! Andra borgerliga partier har hängt på. Priset för det kommer att vara högt – och det kommer att betalas av oss invandrare. Och av alla andra som vill leva i ett samhälle utan rasism och främlingsfientlighet.

Vi i vänstern kommer att behöva fortsätta och trappa upp kampen mot rasismen efter valet. Men på valdagen kan man se till att rösta mot rasisterna.
Det är viktigt.

Så du som har rösträtt – se till att använda den! Rösta på vänsterpartiet.
Och så ses vi sedan i kampen, efter valdagen, så länge det behövs.