Hem / Nyheter / Dyrt med marknadshyror

Dyrt med marknadshyror

10 september, 2008

Så har alltså remisstiden för den statliga utredningen "EU, allmännyttan och hyrorna" tagit slut. Det är samma utredning som den 18 april i år la fram sina förslag om att hyrorna inte längre ska sättas efter bruksvärdessystemet – där lägenhetens standard spelar störst roll för hyresnivån – utan att det istället är läget som ska avgöra. I attraktiva lägen ska hyrorna kunna höjas med upp till fem procent per år. Tittar man på en genomsnittlig lägenhet på tre rum och kök i attraktivt läge får den med utredningens förslag en hyreshöjning på 400 kronor i månaden. På fem år är hyreshöjningen 2 300 kronor i månaden – och på tio år har hyran dubblerats. I praktiken innebär det marknadshyror.

I Metro Skåne kunde man i veckan läsa om Britt Bengtsson som bor tillsammans med sin 14-åriga dotter i Ribersborg i Malmös innerstad – som är en av dem som skulle drabbas mycket hårt om regeringens utredning går igenom. Liksom många andra låginkomsttagare som bor i attraktiva områden har hon och hennes dotter mycket små ekonomiska marginaler. Hon berättar att hyran redan ligger lite över gränsen för vad hon klarar av, och skulle den gå upp till 7000 kronor i månaden skulle halva hennes lön gå bara till hyran.

Statistiska centralbyrån har på uppdrag av Hyresgästföreningen räknat ut att 51 000 hushåll i Stockholm, Göteborg och Malmö som är låginkomsttagare och bor i attraktiva lägen, kommer få svårt att bo kvar i sina hyresrätter om utredningen blir verklighet. Det är alltså 70 000 personer – som precis som Britt och hennes dotter – bott i dessa områden större delen av sina liv. Det är där de har många av sina vänner och bekanta, det är där fritidsgården ligger och det är ofta där barnen går på grundskolan eller gymnasiet.

När fastighetsskatten debatterades innan valet var det många borgerliga politiker och debattörer som pratade om villaägare som skulle tvingas bort från sina hem på grund av nivån på skatten. Men när frågan nu handlar om att hyresgäster som Britt och hennes rätt att bo kvar i sitt hem, lyser de borgerliga debattörerna med sin frånvaro.

Ung Vänster är, liksom en majoritet av de instanser som skickat in remissvar, starkt kritiska till utredningens förslag. Bostaden ska vara en social rättighet – det ska inte bara vara människor med en fet plånbok, tjugo år i bostadskön eller schyssta kontakter inom fastighetsbranschen som får möjlighet att flytta hemifrån eller välja ett boende i attraktiva lägen. Vi kräver kraftiga subventioner för byggande av hyresrätter, att kommuner med bostadsbrist för en offensiv upphandlingspolitik för att tvinga bostadsbolagen att bygga lägenheter med låg hyra och ett stopp av ombildningarna och utförsäljningarna av våra hyresrätter. 

Clara Lindblom, Ung Vänsters förbundsstyrelse
0733-865767