Hem / Blogg / Efter valet – håll ihop mot rasismen

Efter valet – håll ihop mot rasismen

23 september, 2010

Det är inte helt enkelt att komma igång igen efter valet i söndags. En del av mig vill bädda ner mig, blunda och försöka att inte låtsas om att det är som Ida skriver här nedanför, att det Sverige man vuxit upp i nu håller på att bli någonting annat. Någonting kallare. Men så funkar det förstås inte. Det enda som finns att göra, är att räta på ryggen och fortsätta arbeta för att förändra.

Nu utvärderas valet, hur det kunde gå så snett att borgerligheten tagit greppet om Sverige och vad främlingsfientlighetens tillväxt beror på. Det finns många saker jag skulle vilja rekommendera för läsning. Ali Esbati (x2), Kajsa Borgnäs och Irene Wennemo (om socialdemokraterna) har skrivit bra, till exempel.

Ung Vänster ska förstås göra sin egna valutvärdering. Utan att föregå den processen, kan jag konstatera att vårt förbund trots allt gjorde en väldigt bra valrörelse. Själv deltog jag i valkampanjen i sju, åtta olika distrikt och i vartenda ett av dem – och i resten av landet efter vad jag har hört- har vi vuxit, gjort starka insatser i skoldebatter, startat fler klubbar och värvat många nya medlemmar. Och även om valresultatet förstås känns tungt, märks det redan att lusten i klubbar och distrikt att ta itu med de nya politiska utmaningarna är tillbaka.

Det första vi kommer att göra nu, är att sätta igång en antirasistisk kampanj. Redan dagen efter valet märktes upprördheten över att också Sverige nu har ett främlingsfientligt parti i riksdagen, när tiotusentals gick ut och demonstrerade mot rasismen. Vi är många som är ledsna och oroliga för utvecklingen, och Ung Vänster ska göra sitt allra bästa för att stärka den antirasistiska rörelse som nu håller på att växa till. “Håll ihop mot rasismen” heter vår kampanj, som kommer att startas nästa vecka. Var gärna med och kampanja med oss. Och välkommen att gå med i Ung Vänster.