Hem / Pressmeddelanden / EMU-upptakt i Riddarhyttan

EMU-upptakt i Riddarhyttan

24 juli, 2003

Flera hundra medlemmar i Ung Vänster samlas i helgen (fredag-söndag) i Riddarhyttan, utanför Skinnskatteberg i Västmanland. Förbundet ordnar ett sommarseminarium och passar samtidigt, med 50 dagar kvar till folkomröstningen på att sätta igång med sista fasen i EMU-kampanjandet.

På lördagen avgår förbundets ”Dissa Euron”-turné, som ska pågår ända fram till folkomröstningen och ta sig genom hela landet. Turnédeltagarna kommer att delta i debatter, dela ut information, prata med folk och hitta på en massa annat. Turnén kommer att kunna följas via den nylanserade kampanjsajten www.dissaeuron.se

– Det kommer att bli slitiga men fantastiskt roliga veckor, säger turnéledaren Joel Phalén.

– Vi vet att vi måste arbeta mångdubbelt så hårt som ja-sidan, eftersom de har mångdubbelt större ekonomiska resurser och sitter på hela maktapparaten, både statens och näringslivets. Men det gör det desto viktigare att komma ut med argument och information.

– Vi kommer inte att ändra vårt kampanjkoncept, som bygger på ett långsiktigt arbete, med folkbildning, samtal och debatter. När ja-sidan legat under i opinionsundersökningarna har de med all önskvärd tydlighet visat att de kan hitta på i princip vad som helst. Regeringens utspel om fler jobb och bättre välfärd är några av exemplen på vad den totala hysterin på ja-sidan kan leda till. EMU är ju byggt med det uttryckliga målet att tona ned arbetslöshetsbekämpningen och kapa i den offentliga välfärden. Ja-sidans argumentation tar inte människor på allvar. Det kommer nog att straffa sig, tillägger Ung Vänsters ordförande Ali Esbati.

Sommarseminariet bjuder på ett gediget och varierat program. Jan Myrdal, som bor i närheten, hälsningstalar vid invigningen. America Vera-Zavala, aktiv i Attac och koordinatör för nätverket Invandrare mot EMU berättar om processen kring World Social Forum. Mats Barre från Hassela Gotland talar drogpolitik. Frances Tuoloskorpi, stridbar fackkämpe, talar kring folkrörelselinjen i facket. Jenny Lindahl Persson, konsult och f.d. förbundsordförande, håller föreläsning om förbundets hundraåriga historia. Moa Elf Karlén pratar om sin succébok Ta betalt! Riksdagsledamoten Camilla Sköld Jansson gästar seminariet, liksom EMU-motståndare från Norge och Danmark. För att nämna några exempel. Det blir också filmvisning, teaterföreställning, fotbollsturnering och dans.

För mer information, kontakta Tove Fraurud 070 799 16 51 eller Ali Esbati 0733 706 426.
För mer information om EMU-turnén, kontakta Joel Phalén: 070 303 50 73.