Hem / Blogg / En vända till om pigavdraget

En vända till om pigavdraget

4 mars, 2010

Pigavdrag, pigavdrag. Det talas knappt om annat just nu. Jag har redan skrivit lite om det. Thaher också. Men jag tar det en vända till.

Efter att Miljöpartiet och Socialdemokraterna slirade lite i frågan, men till slut landade i den rimliga hållningen att en rödgrön regering kommer att avskaffa subventionerna för hemarbete, har medier – och förstås politiska motståndare – gått loss som hungriga vargar på framförallt Socialdemokraterna. Den ena angreppsstrategin har varit en opinionsmätning som visar att många vill ha kvar pigavdraget, en annan har varit att visa upp bristfällig statistik från arbetsgivarorganisationen Almega och en tredje, den mest kvällstidningsjournalistiska, har varit att gräva fram ett gäng höga socialdemokrater som använder avdraget och visa upp dem som hycklare.

Först vill jag kommentera siffrorna från Almega, som irriterande nog ogranskat och okritiskt visades fram av många medier igår. Almega försöker påskina att det är låg- och medelinkomsttagare som får ut den största delen av skattereduktionen, och tittar man på deras siffror ser det vid en första anblick ut så. Det handlar dock, som den här bloggen förtjänstfullt visat, om ett trixande med statistiken. För samtidigt som ungefär halva befolkningen har en inkomst som enligt Almegas siffror räknas som låg (upp till 200 000 kr/år), är det bara sex promille av alla i den gruppen som använt sig av avdraget. Bland höginkomsttagarna (enl. Almegas definition de som tjänar mer än 499 000 kr/år) däremot har hela sju procent gjort avdrag för hushållsnära tjänster. Höginkomsttagarna är mycket färre, men många fler i den gruppen använder sig av den här skatteförmånen. Som sagt – pigavdraget gynnar de rika.

Vid sidan av Almega-siffrorna så var den heta vinkeln igår att visa fram kända socialdemokrater som använt avdraget. Jag känner mig kluven inför det. Å ena sidan håller jag helt med Josefin Brink (v) om att det kan uppfattas som hyckleri att vara mot en politik, som man sedan drar nytta av privat. Hon har rätt i att det riskerar öka politikerföraktet. Å andra sidan är det en märklig sak att förvänta sig att socialdemokrater inte ska följa de skatteregler som gäller. Det viktiga tycker jag inte är om de personligen använder sig av lagenliga avdrag – det viktiga är att de röstar för att avskaffa dem i riksdagen, så att vi blir av med pigavdraget och kan lägga pengarna där de behövs – till exempel på hemtjänsten.

Nå, hursomhelst. Det jag egentligen ville komma fram till i det här inlägget, var att länka till den här artikeln. Det är Ulla Johansson, pensionerad städerska och hembiträde som skriver så att det hugger till i maggropen. Hon sätter saker i ett perspektiv som hittills saknats i debatten, och ställer också relevanta frågor om vilken slags arbetsmarknad och ekonomi vi ska ha i framtiden.

“Jag vet. För i motsats till alla dessa som uttalar sina okunnigheter i städdebatten har jag arbetat som hembiträde. Och som städare. Känt tröttheten. Och känt av att stå längst ned på den sociala stegen. I ett förhållande där även en hygglig arbetsgivare vet sig socialt överlägsen. Och visar det. Det känner städaren hos den kvinnliga civilingenjören. Civilingenjören som vi ska tycka synd om i hennes “stressade livssituation”.

Men jag vet vem jag verkligen tycker synd om. Eftersom jag som hembiträde upplevt hur medelklasskvinnan som var min “matmor” skrek “pigpatrask” åt mig när jag agerat på ett sätt hon ogillade. Då arbetsmarknaden – bristen på jobb – ser ut som den gör i dag, är det åter fritt fram att hunsa anställda. Och det kommer att ske. Tro inte annat. Under medelklasshemmets tak kan arbetsköparen agera som hon behagar. Fackföreningen och dess skydd är långt borta.

Olika socialdemokrater pläderar nu öppet för avdraget för hushållsnära tjänster. Bland annat får vi höra att vi nu har ett tjänstesamhälle och att denna typ av arbete – städning – ska ersätta arbeten i industrin. Men tror verkligen de som slåss för RUT-avdraget att vi kan konkurrera på världsmarknaden med städarbete? Hur okunnig får en politiker vara? Vi kan sälja dataprogram, nanoteknologi, nya smarta produkter. Men inte städning. Inte heller skoputsning.”

Läs hela här.

____________________________________

Andra på ämnet: Flamman & Flamman