Hem / Blogg / Etniska rensningen i Palestina och Iran

Etniska rensningen i Palestina och Iran

6 december, 2007

Per Wirtén, medarbetare på Dagens Arena, skriver bra och känsloladdat om fördrivningen av den palestinska befolkningen vid bildandet av staten Israel.

Den etniska rensningen av Palestina var effektiv. Nästan obegriplig i sin iskyla. När grannstäderna Lydda och Ramla tömdes, åtta månader efter att folkrensningarna dragits i gång, och de utplundrade stadsborna tvingades i väg på en mardrömsvandring mot bergen, rapporterade en journalist från Chicago: ”Praktiskt taget allt i [de israeliska styrkornas] väg dog. Kroppar pepprade med kulor låg längs med vägkanten.”

Läs artikeln!

Det kan konstateras att en annan stat som gjort sig skyldig till samma brott som Israel hade blivit utsatt för både det ena eller andra. Det passar sig bra att länka till detta inlägg skrivet av Fredrik Malm, en av Israels apologister i Sverige. Han skriver om ett helt annat land, nämligen Iran.

För den sakens skull [amerikanska underrättelserapporter] ska vi inte tro att det innebär att omvärlden ska lätta på trycket mot den iranska regimen. Tvärtom bör trycket bestå i form av sanktioner och en hård attityd gentemot landets ledning.

Jag anar en viss bitterhet hos Malm nu när amerikanska underrättelseuppgifter pekat på att Iran inte har kärnvapenambitioner. Det innebär att alla planer på militärt våld mot Iran går i stöpen. Malm verkar inte nöjd,

I praktiken är det omöjligt för USA att agera militärt mot Iran, inte endast på grund av (eller tack vare) den senaste rapporten utan främst mot bakgrund av situationen i Irak och Afghanistan.

Nä, kunde väl tänka mig det. Frågan är när Fredrik Malm kommer kräva sanktioner mot Israel som både är en kärnvapenstat och en ockupant.