Hem / Blogg / Ett register är ett register är ett register

Ett register är ett register är ett register

23 september, 2013

Idag rapporterar media om att polisen har upprättat ett register över romer. Registret har ingenting att göra med brottslighet utan är helt och hållet till för att kunna se etnicitet och familjetillhörighet. Tusentals människor har registrerats och en fjärdedel av alla i registret är barn.

Polisen har reagerat med viss förvirring. Först sades det att det inte fanns något register. Sedan fanns det. Fast det var bara en enskild polis som gjort det*. Sedan visade sig att det varit sökbart för ett 70-tal poliser. Sedan fanns det bara i Skåne. Fast det visade sig visst att det har mailats runt mellan olika kontor i olika län. Sen var det inget register, utan en fil.

Rörigt.

Man kan tycka att polisens pressavdelning borde ta uppgifterna på större allvar än att gissa hur det ligger till. Men okej, låt oss kalla det för register eller analysfil eller kartläggning eller vad nu polisen vill kalla det. Det är fortfarande vad det är. En databas där tusentals människor har registrerats utan misstanke om brott, enbart på grund av att de är just romer.

Eller låt oss säga vad det faktiskt handlar om; samma gamla rasism som frodats under århundraden och som fortfarande blomstrar i all sin prakt. Svenska myndigheter har en fruktansvärd historia av att förfölja trakassera, diskriminera, tvångssterilisera och kartlägga romer. Ibland blir det så smärtsamt uppenbart att Sverige inte gjort upp med sin historia.

*Ni vet hur det är, man sitter och hänger på kafferasten, man har löst sitt sudoku och vad gör man? Ja, men man tar och knåpar ihop ett litet register över vilka relationer som 4029 människor har med hjälp av ett datorprogram för 120 000 kronor. Det är lätt hänt.