Hem / Pressmeddelanden / Expressens gratistjänst till rasisterna

Expressens gratistjänst till rasisterna

2 september, 2003

Expressen publicerar idag en debattartikel av Sverigedemokraterna, där partiet hyllar centerpartiets EMU-motstånd. Ung Vänsters ordförande, Ali Esbati menar att Expressens agerande är ett lågvattenmärke i debatten.

– Dessa partiers strategi för genombrott är känd sedan länge. Man använder sig av alla tänkbara tillfällen för att framställa sig själva som legitima folkliga representanter. Den samlade nej-sidan har tagit ett stort ansvar och konsekvent hållit de rasistiska partierna helt utanför folkomröstningsdebatten. Nu hjälper Expressen aktivt in dessa partier istället, genom att beställa en artikel. Det är oerhört allvarligt.

– Vi är många – inte minst invandrare – som minns tidigare tillfällen då Expressen exploaterat och underblåst främlingsfientligheten, till exempel den berömda löpsedeln ”Kör ut dom”, 1994. Nu kommer ännu ett övertramp, tillägger America Vera-Zavala, koordinatör för nätverket Invandrare mot EMU.

– EMU är ju dessutom en viktig del av byggandet av en europeisk superstat. Vad den utvecklingen innebär för flyktingpolitiken vet vi redan. Det byggs allt högre murar runt Europa. Det är i sig ett mycket viktigt skäl för oss att säga nej.

– Detta är en skammens dag för Expressen och för folkomröstningskampanjen. Att Expressen inte bara på ledarplats bedriver kampanj åt ja-sidan är inte någon nyhet. Men att man skulle kunna sjunka så lågt att man släpar in ett tydligt rasistiskt och antidemokratiskt parti på debattsidan trodde jag faktiskt inte skulle hända. I alla fall inte som en del av EMU-kampanjen, säger Ali Esbati.

– Kombinationen av Expressens sensationsjournalistik och den uppenbara viljan att kampanja på samma sida det samlade etablissemanget ger ett riktigt unket och obehagligt resultat. En tidning och en ja-sida som så ogenerat använder ett rasistiskt parti, med rötter i nazistiska grupper, och därmed inte minst alla invandrare i Sverige som slagträ i kampen om att trycka in Sverige i elitprojektet EMU förtjänar allas vår vrede och förakt, avslutar America Vera-Zavala.

För mer information, kontakta Ali Esbati: 0733-706 426 eller America Vera-Zavala: 0707-253 798